Свет

Ново НАТО одвраћање "руске претње" на источном крилу: Шпанија командује НАТО јединицама у Словачкој

Од укупно 1.700 војника из НАТО земаља, шпански контингент броји преко 750 војника, што Шпанију чини највећим учесником у стратегији одвраћања наводне руске претње на источном крилу
Ново НАТО одвраћање "руске претње" на источном крилу: Шпанија командује НАТО јединицама у Словачкојwww.globallookpress.com © Marcos CebriðN/Keystone Press Agency

Шпанија је преузела команду над борбеном групом НАТО-а која броји преко 1.500 војника из осам земаља, а које се налазе у Словачкој у оквиру стратегије "одвраћања руске претње на источном крилу", преноси новинска агенција ЕФЕ

У Словачкој се налази више од 750 шпанских војника, што је највећи контингент у иностранству који ће Шпанија одржавати "на сталној основи". Ова одлука Шпанију чини највећим учесником у овој операцији Атлантског савеза.

У борбеној групи су јединице Словачке (50 војника), Словеније (104), Чешке (150) и Португала (80). Поред тога, учествују и војници из САД са пешадијском четом, Румуније са одељењем за противтенковску одбрану и Турске.

Шпанија је почела постепено распоређивање својих трупа и опреме у Словачкој 20. јануара и завршила га 21. јуна. Када се узме у обзир овај нови контингент, Шпанија на евроатлантској територији има 1.700 војника.

Како је раније навео Еј-Би-Си, НАТО таквим мерама показује Русији да "има мишиће и покушава да одврати Москву од било каквог напада на Алијансу".

Москва више пута истицала да нема намеру да нападне ни једну од земља чланица НАТО-а, али да неће игнорисати акције које могу бити опасне. Председник Русије Владимир Путин је нагласио да не жели директан војни сукоб са НАТО-ом, али да је Москва спремна, ако друга страна то жели.

image