Свет

Тешко, али не и немогуће: Три сценарија за уклањање Бајдена из председничке трке

Демократе имају неколико опција за смену актуелног председничког кандидата, док Бајден одбија да се повуче
Тешко, али не и немогуће: Три сценарија за уклањање Бајдена из председничке тркеGetty © Kyle Mazza/Anadolu

Након катастрофалне дебате против свог републиканског изазивача Доналда Трампа, све више демократа позива актуелног председника САД и председничког кандидата те партије Џозефа Бајдена да се повуче из трке и препусти номинацију неком другом.

Ситуација је толико лоша да је чак и "Њујорк тајмс", вероватно најутицајнији амерички лист, позвао Бајдена да се повуче и препусти штафету неком ко би имао боље шансе против Трампа.

Међутим, пошто су предизбори већ готови, а Бајден нема јасног наследника, поставља се питање  да ли би и како демократе могле да "истисну" онемоћалог Бајдена и замене га са неким другим (и пре свега млађим) кандидатом?

Како се бирају председнички кандидати

Председнички кандидат Демократске партије званично ће бити изабран на њиховој Националној конвенцији, која ће бити одржана од 19. до 22. августа у Чикагу, када ће делегати – њих око 4.000 – изабрати кандидате за председника и потпредседника.

С обзиром да је Бајден током предизбора практично није имао изазивача, те да је освојио око 99 одсто могућих делегата, шансе да би довољан број њих могао да се "одметне" и подржи неког другог кандидата малтене су равне нули.

Међутим, уколико би се Бајден у овом тренутку повукао из трке, конвенција би могла да се претвори у обрачун "сви против свих", с обзиром да актуелни председник у Демократској партији у овом тренутку нема јасног наследника. Стручњаци верују да би у том случају Бајден вероватно имао "последњу реч" у избору свог наследника.

Први избор би несумњиво била потпредседница Камала Харис, али она се такође суочава са проблемима.

Актуелна потпредседница је, у најмању руку, једнако непопуларна као и Бајден, а анкете показују да би Трамп освојио око шест одсто гласова више од ње на председничким изборима. Примера ради, у окршају са Бајденом, разлика у корист републиканског кандидата је свега око 1,5 одсто.

Остали потенцијални кандидати, попут гувернера Калифорније Гавина Њусома, гувернерке Мичигена Гречен Витмер и секретара за саобраћај Пита Бутиџиџа, не би имали демократски легитимитет и противници би их лако представили као "наметнуте", што им не би ишло у корист.

Сваки од ових сценарија би захтевао да се Бајден својевољно повуче из трке и "преда штафету" неком другом (и млађем). Међутим, на основу писања америчких медија, председник такву могућност ни не разматра.

Према наводима Си-Ен-Ена, Бајденова породица је подстакла актуелног председника да остане у трци, критикујући његове саветнике за лош учинак у дебати.

Бајден је, такође, добио јавну подршку неких од кључних играча у Демократској партији, укључујући некадашњег председника Барака Обаме, предводника демократа у Представничком дому Хакима Џефриса и утицајној конгресмена Џејмса Клајбурна.

Да ли демократе могу да смене Бајдена?

Тешко – иако ни овај сценарио није потпуно незамислив. Ниједна велика америчка странка није покушала "непријатељско преузимање" номинације у новијој историји, а нема доказа о било каквом озбиљном плану да то учини сада.

Међутим, постоје одређене "рупе" у правилима које би могле да доведу до таквог сценарија. Правила дозвољавају делегатима да "чисте савести, (гласају) одражавајући осећања оних који су их изабрали", што у теорији значи да могу да подрже и неког другог кандидата.

Међутим, то би довело до великих превирања унутар партије, која би јој скоро сигурно донела више штете него користи. Такође, поједине конзервативне групе су најавиле да ће на суду оспорити легалност такве акције.  

"Нуклеарна опција": Амандман 25

Потенцијалну "нуклеарну опцију" представљало би активирање 25. амандмана америчког Устава, који прописује да ако потпредседник и већина чланова кабинета процени да председник "није у стању да извршава своје дужности", они могу да га смене – након чега потпредседник привремено преузима вођење државе.

Другим речима, то би значило "смену" актуелног председника, чиме би потпредседница Харис дошла на чело САД и највероватније постала председнички кандидат уместо Бајдена. Председавајући Председничког дома САД, републиканац Мајк Џонсон, позвао је чланове Бајденовог кабинета да ураде управо то.

"Замолио бих чланове Владе да погледају у своја срца… Надамо се да ће они извршити своју дужност, као што сви ми настојимо да извршимо своју дужност да учинимо најбоље од америчког народа. Ово су судбоносни тренуци", рекао је Џонсон новинарима.

Након што су га они питали да ли би требало активирати 25. амандман, Џонсон је је додао: "Да сам у кабинету, разговарао бих о томе са својим колегама на нивоу кабинета. Видећемо шта ће предузети. То је озбиљна ситуација."

Такав сценарио се никада раније није догодио, а и данас делује мало вероватно да ће се демократе одлучити на толико радикалан потез.

image