Свет

Северна Кореја лансирала две балистичке ракете као одговор на вежбе САД, Јужне Кореје и Јапана

Заједнички генералштаб Јужне Кореје навео је у саопштењу да су ракете лансиране у размаку од 10 минута у североисточном правцу из града Јангјо на југоистоку Северне Кореје
Северна Кореја лансирала две балистичке ракете као одговор на вежбе САД, Јужне Кореје и ЈапанаGetty © KIM Jae-Hwan/SOPA Images/LightRocket

Северна Кореја је лансирала две балистичке ракете, саопштила је Војска Јужне Кореје. Лансирања су уследила дан након што је Пјонгјанг обећао "офанзивне и надмоћне" одговоре на нове војне вежбе које су организовале Сједињене Државе, Јужна Кореја и Јапан.

Заједнички генералштаб Јужне Кореје навео је у саопштењу да су ракете лансиране у размаку од 10 минута у североисточном правцу из града Јангјо на југоистоку Северне Кореје.

Јужнокорејска војска је саопштила да је прва ракета летела 600 км (370 миља), а друга 120 км (75 миља), али није саопштила где су пале. Северна Кореја обично врши пробна лансирања ракета ка својим источним водама, али је даљина лета друге ракете исувише кратка да би стигла тако далеко.

Портпарол Заједничког начелника штабова Ли Сунг-Јун касније је на брифингу рекао да делује да је било проблема са другом ракетом и да би се, да је дошло до експлозије у лету, њени остаци вероватно расули по земљи.

Јужнокорејски медији, позивајући се на неидентификоване јужнокорејске војне изворе, рекли су да је врло вероватно да се друга ракета срушила у унутрашњости Северне Кореје, док је прва пала у воде код источног града Чонгђина.

Најновија лансирања ракета су прва у последњих пет дана и уследила су пошто су САД, Јужна Кореја и Јапан окончале своје вежбе "Фридом игл" ("Орао слободе"), нове трилатералне војне вежбе.

Прошле среде, Северна Кореја је лансирала оно што је назвала "ракетом са више бојевих глава" у првом познатом тесту наоружања дизајнираног да пробије америчку и јужнокорејску ракетну одбрану. Према тврдњама војног извора Оружаних снага Јужне Кореје, у питању је било пробно лансирање хиперсоничне ракете на чврсто гориво.

image