Свет

Украјини истиче време: Од банкрота је дели месец дана

Кијев је у јуну предложио кредиторима да смање тренутну вредност украјинских дугова за 60 одсто, а кредитори су понудили 22 одсто, али чак и са тим предлогом, Украјина би успела "једва да састави крај с крајем"
Украјини истиче време: Од банкрота је дели месец данаGetty © stock photo/SEAN GLADWELL

Украјински БДП је за четвртину нижи него што је био пре почетка сукоба у Украјини. Недавни напади на инфраструктуру умањили су прогнозе раста и Украјина има месец дана да избегне неизвршење обавеза, пише "Економист".

Према писању листа, мало је вероватно да се постигне нови договор са повериоцима за отплату дуга пре 1. августа, када истиче актуелни споразум.

"Уколико Украјина не би платила, то би дугорочно могло представљати катастрофу за опоравак земље", наводи се у тексту.

Кијев је у јуну предложио кредиторима да смање тренутну вредност украјинских дугова за 60 одсто, а кредитори су понудили 22 одсто. Али чак и са тим предлогом, Украјина би успела "једва да састави крај с крајем".

До краја године, однос дуга према БДП-у ће се приближити цифри од 94 одсто.

У недостатку договора, Украјина има две опције: да поново преговара о продужењу замрзавања отплате дуга или да прогласи неизвршење обавеза.

Такође, власници обвезница не верују да ће им опоравак Украјине дугорочно донети профит и омогућити им да отплате дугове ако их сада отпишу, наводи "Економист".

Међународни монетарни фонд (ММФ) је погоршао прогнозу економског раста Украјине у 2024.

image