Свет

Португалска партија Шега жели да се придружи Орбановом савезу у Европском парламенту

Лидер Шеге Андре Вентура је изразио уверење да ће се више десничарских партија ускоро придружити тој фракцији у Европском парламенту
Португалска партија Шега жели да се придружи Орбановом савезу у Европском парламентуGetty © Horacio Villalobos#Corbis/Corbis

Португалска десничарска партија Шега (Chega, "Доста") припрема се да се придружи новом десничарском савезу "Патриоте за Европу" мађарског премијера Виктора Орбана, који тежи да постане нова групација у Европском парламенту.

Председник Шеге Андре Вентура рекао је у недељу да жели да се два недавно изабрана посланика из његове странке придруже савезу "Патриоте за Европу", који чине Орбанов Фидес, аустријска крајње десничарска Слободарска партија (ФПО) и чешка Акција незадовољних грађана (АНО) бившег премијера те земље Андреја Бабиша.

Он је додао да ће извршни одбор Шеге гласати сутра о том питању, преноси "Политико".

Вентура је изразио уверење да ће се више десничарских партија ускоро придружити тој фракцији у Европском парламенту.

Уколико се Шега придружи "Партиотама за Европу" то ће бити значајан добитак за ту групу, имајући у виду да, иако три оснивачке странке овог савеза имају више од 23 потребних посланика за формирање групације у ЕП, правила налажу да посланици долазе из најмање четвртине од 27 држава чланица ЕУ.

Уз португалске посланике, Орбановом савезу били би потребни чланови из још само три државе да би био признат као политичка групација у Европском парламенту.

Након вишенедељних спекулација, Орбан, лидер ФПО Херберт Кикл и Бабиш званично су у недељу објавили да су формирали нови политички савез, који има за циљ, како су рекли, да буде "најјача десничарска групација у европској политици".

"Европски народ жели три ствари: мир, ред и развој. Све што добијају од садашње бриселске елите су рат, миграција и стагнација", навео је Орбан на друштвеној мрежи Икс.

У међувремену је и заменик премијера и италијански министар саобраћаја Матео Салвини рекао да постоје добре шансе да његова странка Лига прихвати позив да се придружи новом савезу "Патриоте за Европу".

image