Свет

Врховни суд САД пресудио да је Трамп имао неограничени имунитет као председник

Та одлука суда вероватно ће додатно одложити суђење Трампу по оптужбама у том случају
Врховни суд САД пресудио да је Трамп имао неограничени имунитет као председникGetty © Robert Alexander

Врховни суд САД пресудио је данас да бивши амерички председник Доналд Трамп може да затражи имунитет од кривичног гоњења за поједине од радњи које је предузео током свог председничког мандата да би поништио резултате председничких избора 2020. године.

Савезни тужиоци оптужили су Трампа по четири кривичне тачке у вези са председничким изборима 2020. године, наводећи да се "уротио" да поништи резултате "свесним ширењем лажних тврдњи" о превари како би опструирао прикупљање, пребројавање и оверу резултата.

"Према нашој уставној структури одвојених овлашћења, природа председничке власти даје право бившем председнику на апсолутни имунитет од кривичног гоњења за радње у оквиру његове коначне уставне надлежности", навео је суд у одлуци која је донета са шест гласова за и три против.

"И он има право на барем претпостављени имунитет од кривичног гоњења за сва своја службена дела. Не постоји имунитет за незваничне радње."

Међутим, пресуда омогућава нижим судовима да одрже саслушања у вези са доказима како би утврдили које су Трампове акције можда биле незваничне, на пример када је контактирао државне и локалне изборне званичнике у вези са изборима 2020.

"Раздвајајући званично и незванично понашање, судови не смеју да испитују председникове мотиве", упозорио је суд.

Та одлука суда вероватно ће додатно одложити суђење Трампу по оптужбама у том случају, пренео је Си-Ен-Ен.

Овом одлуком Врховног суда одбачена је одлука федералног апелационог суда донета у фебруару ове године којом је утврђено да Трамп не ужива имунитет за наводна кривична дела која је починио током свог председничког мандата да би поништио резултате избора 2020. године.

Трамп је инсистирао да му се не може судити за радње које датирају још из времена када је био председник САД, укључујући оптужбе које се односе на напад његових присталица на Капитол 6. јануара 2021. године у покушају да спрече Конгрес да верификује победу његовог демократског ривала Џозефа Бајдена на председничким изборима.

Трамп је поздравио је одлуку Врховног суда САД, додавши да је у питању велика победа за Устав и демократију.

"Велика победа за наш Устав и демократију. Поносан сам што сам Американац", написао је Трамп у објави на својој платформи Трут соушл.

Трампов правни тим назвао је одлуку суда "великом победом".

image