Свет

Париски рабин након избора: За Јевреје нема будућности у Француској, боље да се преселе у Израел

Јеврејске организације позвале су француске Јевреје да гласају за центар, који подржава Израел у рату у Појасу Газе
Париски рабин након избора: За Јевреје нема будућности у Француској, боље да се преселе у Израел© Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte

Врховни рабин јеврејске заједнице у Француској Моше Себаг изјавио је данас, након првог круга парламентарних избора у Француској, на којима убедљиво води странка деснице Национално окупљање, да за Јевреје у тој земљи нема будућности.

Себаг је у интервјуу за "Џерузалем пост" поручио младим Јеврејима да "напусте Француску и да оду у Израел или у неку другу сигурнију земљу".

Себаг је оптужио и левичарску коалицију Нови народни фронт због тога што њен назив потиче од Народног фронта француског јеврејског државника Леона Блума који се борио за права радника и против антисемитизма.

Оснивач Националног окупљања Жан-Мари Ле Пен оптужен је за антисемитизам, а искључен је из странке 2015. године након што је одбио да присуствује дисциплинском саслушању због називања холокауста "детаљем" историје.

Лева коалиција је у првом кругу парламентарних избора заузела друго место испред коалиције странака центра коју предводи странка француског председника Емануела Макрона – Препород.

Јеврејске организације позвале су француске Јевреје да гласају за центар, који подржава Израел у рату у Појасу Газе, али под којим се проширио проблем антисемитизма.

image