Свет

Алијев: Азербејџан и Јерменија би могли да закључе мировни споразум за пар месеци

Главни услов (за потписивање) мировног споразума је промена Устава Јерменије, јер садржи територијалне претензије према Азербејџану, рекао је азербејџански председник
Алијев: Азербејџан и Јерменија би могли да закључе мировни споразум за пар месециwww.globallookpress.com © IMAGO/M. Popow

Азербејџан и Јерменија могли би да усагласе текст мировног споразума у ​​року од неколико месеци, изјавио је данас председник Азербејџана Илхам Алијев.

Алијев је рекао, примајући акредитиве новог амбасадора Канаде у Бакуу Кевина Хамилтона, да мировни споразум може да буде потписан само ако Јерменија промени свој Устав, објављено је на сајту председника Азербејџана, пренео је ТАСС.

"Главни услов (за потписивање) мировног споразума је промена Устава Јерменије, јер садржи територијалне претензије према Азербејџану. И док се та промена не деси, мировни споразум неће бити потписан", навео је Алијев.

Први рат између Јерменије и Азербејџана избио је почетком деведесетих година прошлог века, убрзо након распада Совјетског Савеза, када је регион Нагорно-Карабах, насељен углавном Јерменима, покушао да се оцепи од Азербејџана.

Готово целокупно јерменско становништво енклаве напустило је ту територију откад је Азербејџан преузео контролу над регионом Нагорно-Карабах у септембру 2023. године.

image