Свет

Бајден: Нико није изнад закона, чак ни председник САД

"Сваки председник, укључујући Доналда Трампа, сада ће бити слободан да игнорише закон", упозорио је шеф Беле куће
Бајден: Нико није изнад закона, чак ни председник САД© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Председник Сједињених Држава Џозеф Бајден, након одлуке Врховног суда САД којом се Доналду Трампу и другим председницима даје широк имунитет од кривичног гоњења, поручио је да је та пресуда подрила владавину права.

Судска одлука чини готово извесним да се Трамп неће суочити са суђењем у Вашингтону уочи новембарских избора, на којима ће бити републикански председнички кандидат, због његових поступака током насилних нереда 6. јануара 2021. године, наводи "Глас Америке".

"Нико није изнад закона, чак ни председник Сједињених Држава", рекао је Бајден у Белој кући.

Током кратког обраћања Бајден није поменуо прошлонедељну дебату или свој наступ, и није одговарао на питања.

"Знам да ћу поштовати ограничења председничке моћи као што и јесам током три и по године, али сваки председник, укључујући Доналда Трампа, сада ће бити слободан да игнорише закон", рекао је Бајден.

Врховни суд САД донео је јуче историјску пресуду у случају Доналда Трампа, који је од тог суда тражио да одлучи да ли је, као бивши председник, имун од кривичног гоњења.

Са шест конзервативних гласова "за" и три либерална "против", највиши суд у Америци одлучио је да бивши председници имају апсолутни имунитет од кривичног гоњења за дела која су починили док су били на функцији, док за дела која су починили ван функције немају имунитет.

Врховни суд САД није сам донео одлуку како то конкретно да се примени на Трампов случај, а председавајући суду Џон Робертс рекао је да о томе треба да одлуче нижи судови.

image