Свет

Орбан: Европа мора да промени своју политику, посебно ако победи Трамп

ЕУ треба брзо да се припреми за ситуацију да ће пре или касније Американци и Руси отпочети преговоре, рекао је премијер Мађарске
Орбан: Европа мора да промени своју политику, посебно ако победи Трамп© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Политика Европске уније мора да се промени јер уместо мира постоји претња од рата, а уместо јавног реда дивља илегална миграција, сматра премијер Мађарске Виктор Орбан у интервјуу за ТВ канал М1.

Коментаришући ситуацију у Европској унији у интервјуу ТВ каналу М1, рекао је да су Унији потребне промене, јер је "нешто пошло наопако".

"Народи Европе желе мир, али ми нисмо могли да спречимо руско-украјински рат, а када је сукоб избио, нисмо могли да га изолујемо. Стога, уместо мира, Европљани су данас добили рат, а уместо реда и безбедности – миграцију и терористичка претња", истакао је Орбан, а пренео ТАСС.

Такође, изразио је наду да ће десничарске конзервативне снаге, посебно савез три странке основан 30. јуна у Бечу – аустријска Слободарска партија (ФПО), Орбанов Фидес и чешка странка АНО коју предводи Андреј Бабиш – успети да донесу промене у ЕУ.

На тему актуелног сукоба, Орбан је додао да ће се исти окончати у случају победе некадашњег америчког лидера Доналда Трампа на предстојећим председничким изборима у Сједињеним Америчким Државама, те да ће почети преговори Москве и Вашингтона, док Европа треба да размисли ко ће и како у том случају заступати њене интересе.

"Ако Трамп победи, онда ће барем доћи до прекида ватре. Биће идеално уколико дође и до трајног мира. Свакако ће бити боље него сада. Зато Европа треба брзо да се припреми за ситуацију да ће пре или касније Американци и Руси отпочети преговоре", рекао је Орбан.

Уз то Европа треба да се запита где је њено место у тој расподели, ко ће представљати њене интересе и шта ће они подразумевати.

"Мађарска не може на ово да одговори, јер наш метод рада као председавајућег Савету Европске уније није да управљамо Европом или доносимо одлуке уместо Немачке, Француске и Италије. Ми можемо – и то је задатак актуелног председавајућег – да представимо предлоге. Дакле, ми не одлучујемо, већ помажемо да двадесет седам премијера донесе одлуку", закључио је Орбан у интервјуу ТВ М1.

Након састанка с Трампом у марту, Орбан је изјавио да је Трамп обећао да неће финансијски помагати Украјини ако буде реизабран, а без САД Европа не може да финансира сукоб и он ће се завршити.

Орбан је такође раније рекао да би Будимпешта желела да на власт у Америци поново дође Трамп и успостави мир у Источној Европи.

Трамп је више пута истицао да би у случају његовог реизбора решио украјински сукоб за 24 часа.

image