Свет

УН усвојиле кинеску резолуцију о вештачкој интелигенцији коју су подржале САД

Две државе, иначе ривали, по свему судећи сарађују у обликовању будућности ове технологије
УН усвојиле кинеску резолуцију о вештачкој интелигенцији коју су подржале САД© Li He/VCG via Getty Images

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је резолуцију коју је предложила Кина, уз подршку САД, којом се  богате развијене земље позивају да премосте све већи јаз са сиромашним земљама и да им обезбеде да имају једнаке могућности да користе вештачку интелигенцију.

Резолуција је усвојена након што је 21. марта усвојена прва резолуције УН о вештачкој интелигенцији коју су предложиле САД.

Усвајање две необавезујуће резолуције показује да су САД и Кина, које су ривали у многим областима, одлучне да буду кључни играчи у обликовању будућности  вештачке интелигенције и да сарађују у првим важним међународним корацима у тој области, преноси Асошиејтед прес.

То што су оба документа усвојена консензусом 193 чланице Генералне скупштине УН показује широку глобалну подршку поводом заједничке стратегије у вези са развојем вештачке интелигенције.

И америчка и кинеска резолуција упозоравају на опасности од коришћења вештачке интелигенције, док се такође наглашавају њене потенцијалне користи у промовисању економског развоја и живота људи широм света.

Кинески амбасадор у УН Фу Цонг рекао је новинарима у понедељак да су две резолуције комплементарне, при чему је америчка "општија", а да се управо усвојена кинеска фокусира на "изградњу капацитета".

Кинески амбасадор је, међутим, оштро критиковао правило које је предложило Министарство финансија САД, објављено 21. јуна, којим би се ограничила и надзирала америчка улагања у Кину у области вештачке интелигенције, компјутерских чипова и квантног рачунарства.

Фу је истакао да Кина не верује да ће то правило бити "корисно за добар развој вештачке интелигенције" и позвао САД да укину санкције.

image