Свет

Базе САД у Европи у приправности због могућег терористичког напада: На снази "чарли" ниво заштите

Повећање приправности није повезано ни са једном конкретном претњом, већ резултат комбинације фактора као што су текућа и предстојећа велика јавна окупљања, попут Еврокупа и Олимпијских игара, наводи се у саопштењу Еукома
Базе САД у Европи у приправности због могућег терористичког напада: На снази "чарли" ниво заштите© Silas Stein/picture alliance via Getty Images

Америчке војне базе и особље широм Европе стављени су у стање појачане приправности након што су нови обавештајни подаци указали на могући терористички напад, пренео је "Глас Америке".

Званичник америчке војске је том медију потврдио да је безбедност у војним објектима широм Европске команде САД (Еуком) подигнута на ниво заштите "чарли", што значи да је напад могућ.

Званичник није дао више детаља о обавештајним подацима, иако су надлежни за борбу против тероризма из више земаља упозорили на повећану претњу, поготово у вези са предстојећим Летњим олимпијским играма у Паризу.

У саопштењу Еукома наводи се да су појачане мере безбедности резултат неколико фактора.

"Повећање приправности није повезано ни са једном конкретном претњом, већ резултат комбинације фактора као што су текућа и предстојећа велика јавна окупљања, као што су Еврокуп и Олимпијске игре, са све већом претњом од напада на цивилне циљеве у Европи", наводи се у саопштењу.

Еуком саветује запослене у европским центрима да буду стално на опрезу, пријављују сумњиве активности, прате објаве Стејт департмента за путовања и да предузму додатне мере за ублажавање личног ризика.

Званичник из сектора одбране је рекао да војска предузима додатне кораке како би осигурала да америчке снаге буду на опрезу и током приватних и пословних активности.

image