Свет

Техеран: Нема препрека војно-техничкој сарадњи Русије и Ирана

Свеобухватни стратешки споразум Москве и Техерана треба да буде потписан у блиској будућности, рекао је саветник за спољне послове иранског врховног вође ајатолаха Алија Хамнеија, Камал Харази за "Фајненшел тајмс"
Техеран: Нема препрека војно-техничкој сарадњи Русије и Иранаwww.globallookpress.com © Iranian Presidency/Keystone Press Agency

Војно-техничка сарадња Ирана и Русије се наставља неометано, рекао је у интервјуу за "Фајненшел" тајмс Камал Харази, саветник за спољне послове иранског врховног вође ајатолаха Алија Хамнеија.

Он је напоменуо да између Ирана и Русије не постоји "никаква препрека за споразуме о наоружању", додајући да је Техеран у преговорима о куповини руских борбених авиона.

"У блиској будућности треба да потпишемо свеобухватан стратешки споразум са њима", додао је Харази.

Он је такође лажним назвао поновљене оптужбе да Иран продаје дронове Русији.

Руски амбасадор у Ирану Алексеј Дедов рекао је 27. јуна да је споразум о свеобухватној сарадњи Русије и Ирана у завршној фази, а да још треба да се разраде само техничке карактеристике. Према његовим речима, коначно потписивање овог споразума ће се десити под новом иранском владом након председничких избора.

Прошлог новембра, заменик иранског министра одбране генерал Махди Фарахи потврдио је куповину руских хеликоптера Ми-28, ловаца Су-35 и тренера Јак-130 и рекао да је процес у току.

image