Свет

Марин Ле Пен: Нећемо формирати владу без апсолутне већине

Марин Ле Пен је најавила да неће по сваку цену бити део владе
Марин Ле Пен: Нећемо формирати владу без апсолутне већине© Tanjug/AP/Thibault Camus

Партија Марин ле Пен Национално окупљање однела је убедљиву победу у првом кругу парламентарних избора одржаних у недељу у Француској, а она је изјавила да та странка неће формирати владу ако не буде обезбедила апсолутну већину.

"Не можемо да прихватимо одлазак у владу ако не можемо да делујемо", потврдила је Марин Ле Пенова за француски радио "Ентер".

Најавила је и да, у том случају, неће бити део владе и да неће бити на челу Народне скупштине, већ ће водити посланички клуб.

Ле Пенова сматра да ако не могу да промене политику која се спроводи, ако не могу да делују, то би била најгора издаја коју би њена странка могла да учини својим бирачима.

"Моји бирачи су интелигентни и слободни", рекла је она, додајући да су ови избори избори еманципације француског народа.

Председник њене странке, Жордан Бардела, пре првог круга изјавио је такође да неће ићи у владу без апсолутне већине у Народној скупштини.

Она је рекла и да председник Емануел Макрон чини све да покуша да се супротстави демократском процесу, преноси француски радио.

Ле Пенова је додала да Макрон настоји да свим средствима спречи Национално окупљање да дође на власт.

image