Демократе збијају редове око Бајдена: Откривен датум могућег именовања

Очекује се да ће Џозеф Бајден бити именован за званичног кандидата демократске странке већ 21. јула

Врх америчке Демократске странке, Демократски национални комитет (ДНЦ), могао би званично да номинује Џозефа Бајдена за кандидата "плавих" на предстојећим председничким изборима већ 21. јула, кажу извори за "Блумберг".

Разлог за то је намера да се оконча "унутарстраначко говоркање" о могућој замени кандидата у последњем тренутку, а које је почело након катастрофалног наступа актуелног председника САД у ТВ дебати са својим "црвеним" ривалом Доналдом Трампом. 

Доношење ове одлуке у том тренутку ће странци помоћи да "збије редове око свог кандидата чак и када га инсајдери позивају да се повуче" из трке, верују извори америчке агенције.

Услед ТВ дебате током које је актуелни председник у више наврата замуцкивао, губио ток мисли и деловао видно збуњено поред очито виспреног Трампа, више демократа је поручило, како јавно, тако индиректно путем медија, да би Бајден требало да повуче своју кандидатуру, док су исто учинили и многи продемократски медији. 

Тим председника САД је његово стање покушао да оправда тврдњама да је био прехлађен, да се превише спремао за дебату, као и тиме да модератори Си-Ен-Ена нису проверавали истинитост Трампових тврдњи.

На питање новинара прошле недеље да ли Бајден планира да се повуче, његов је штаб за кампању је поручио: "Наравно да не". Извори су за Си-Ен-Ен такође поручили да Бајдена породица охрабрује да остане у трци. 

ДНЦ ће се састати у неколико наврата између 16. и 21. јула како би се привела крају правила и процедуре за виртуелно гласање. У разговору за "Фокс њуз", два демократска извора су такође потврдила да 21. јул као потенцијални датум именовања Бајдена.

Очекује се да ће републиканци званично именовати Трампа за свог кандидата три дана раније.