Свет

Порука одлазеће министарке одбране: Холандија ће "ускоро" испоручити Ф-16 Украјини

Претпоставља се да промена власти неће значајно утицати на политику Холандије према Украјини
Порука одлазеће министарке одбране: Холандија ће "ускоро" испоручити Ф-16 УкрајиниGetty © Horacio Villalobos#Corbis/Corbis

Холандска влада приводи крају припреме за испоруку вишенаменских борбених авиона Ф-16 Украјини и то непосредно пре краја њеног мандата, наводи се у поруци посланицима холандског парламента.

Подсећања ради, Холандија је једна од европских земаља која је обећала да ће Кијеву донирати америчке авионе, а прве од 24 летелице биће испоручене "ускоро", наводи се у писму које је одлазећа министарка одбране Кајса Олонгрен послала члановима парламента ове државе.

У поруци објављеној у понедељак, посланицима је речено да су све неопходне дозволе за донацију издате, као и да ће о наставку испоруке бити обавештени на поверљив начин.

Мандат Олонгренове је истекао, а нови премијер Дик Шуф ​​и његов кабинет су преузели власт. Нова влада формирана је након вишемесечних коалиционих преговора након избора у новембру прошле године.

Претпоставља се да промена власти неће значајно утицати на политику Холандије према Украјини, будући да коалициони договор између четири десничарске и центристичке партије укључује и обећање да ће наставити да подржавају Кијев.

О испоруци америчких авиона Кијеву се разговара већ готово годину дана, а упркос првобитним плановима, ове летелице и даље нису испоручене украјинској војсци. Главни разлози за то су недовољан број аеродрома и ваздухопловних база на украјинској територији оспособљених за њихов смештај, као и проблеми са обучавањем украјинских пилота који прелазе са совјетске на западну технику.

image