Свет

Индијска компанија развила нови експлозив: Дупло јачи од ТНТ-а

Протекле недеље, индијска ратна морнарица саопштила је да ће нови експлозив "побољшати потенцијал и ефикасност" индијског наоружања и муниције
Индијска компанија развила нови експлозив: Дупло јачи од ТНТ-аGetty © Hazem Turkia/Anadolu Agency

Приватна компанија у Индији развила је нову врсту експлозива која је наводно двоструко моћнија од стандардног ТНТ-а, преноси "Економик тајмс".

Означен као СЕБЕКС 2, нови експлозив је сертификовала Ратна морнарица Индије, и он се може користити за повећање убојне моћи бомби, артиљеријских граната и бојевих глава и то вез повећања њихове тежине, наводи индијски лист.

СЕБЕКС 2 развио је "Економик експлозивс", подружница приватне одбрамбене компаније "Солар индустриз", са седиштем у Нагпуру, у оквиру владине иницијативе "Произведи у Индији", чији је циљ подстицање домаће производње у одбрамбеном сектору.

Протекле недеље, индијска ратна морнарица саопштила је да ће нови експлозив "побољшати потенцијал и ефикасност" индијског наоружања и муниције.

Званичници "Солар индустриза" су, за агенцију АНИ, изјави да би се њихов производ могао показати као кључан фактор за Оружане снаге Индије због "чистог побољшања" ватрене моћи. 

"СЕБЕКС 2 је нови експлозив који узрокује знатно снажнији ефекат експлозије од било ког тренутно доступног чврстог експлозива", наводе из компаније.

"Eкономик тајмс" наводи и да је најмоћнији индијски конвенционални експлозив, који се користи у бојевој глави ракете "брахмос" развијеном у сарадњи са Русијом, еквивалент 1,5 пута јачи од ТНТ-а.

Према незваничним информацијама "Солар индустриз" развија нову врсту експлозива, 2,3 пута моћнију од ТНТ-а.

image