Свет

Израелска војска хоће примирје с Хамасом: Спремају се за рат с Хезболахом?

Израелски војни врх жели прекид ватре са Хамасом у случају да избије већи рат у Либану, и сматра да би постизање примирја био најбржи начин да се ослободе таоци, рекли су анонимни војни званичници за амерички лист
Израелска војска хоће примирје с Хамасом: Спремају се за рат с Хезболахом?Getty © Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images

Високи израелски војни званичници желе примирје са Хамасом како би се ослободили таоци, а Тел Авив припремио за потенцијални сукоб великих размера са Хезболахом на југу Либана, рекли су неименовани израелски званичници за "Њујорк тајмс".

Примирје би омогућило Израелским одбрамбеним снагама (ИДФ) да допуни залихе муниције.

Након девет месеци сукоба са палестинским покретом, израелској војсци "фали резервних делова, муниције, мотивације, па чак и трупа", цитира амерички лист анонимне званичнике.  

"Петоро војних званичника потврдило је да је војсци понестало граната. Војсци такође недостају резервни делови за тенкове, војне булдожере и оклопна возила, рекло је неколико званичника", пише "Њујорк тајмс".

Ипак, свих петоро званичника, као и бивши израелски званичник за националну безбедност Ејал Хулата, верују да би Израел имао довољно муниције за сукоб с Хезболахом, уколико на њега буде приморан. 

"Ако будемо увучени у већи рат, имамо довољно ресурса и људства, али желимо да то урадимо у најбољим условима. А тренутно немамо најбоље услове", рекао је Хулата.

На питање "Њујорк тајмса" да ли се ИДФ залаже за примирје с Хамасом, израелска војска је избегла да пружи директан одговор, саопштивши уместо тога да су њени циљеви уништење "Хамасове војних и руководствених способности, повратак талаца, и повратак израелских цивила у своје домове на југу и северу".

image