Свет

Кинески стручњак за дипломатију: Сукоб у Украјини се неће окончати ове, ни следеће године

Једино што би могло зауставити сукоб је политички фактор и жеља обе стране да преговарају
Кинески стручњак за дипломатију: Сукоб у Украјини се неће окончати ове, ни следеће годинеGetty © Pablo Miranzo/Anadolu

Војни сукоб у Украјини неће престати у наредној години, а политички фактор био могао да стави тачку на сукоб само ако обе стране буду пристале на преговоре, сматра кинески професор Јан Сјетун, декан Факултета за међународне односе Универзитета Ђингхуа.

"Ове године, са тренутним трендом антиглобализације, рат у Украјини се не може завршити. Не видим да се може завршити ни следеће године. Могуће је да ће се сукоб трајати и у ово време следеће године", рекао је он на конференцији за новинаре уочи Глобалног мировног форума.

Према његовим речима, чињеница да војни сукоб тако дуго траје сугерише да су војне снаге двеју страна на бојном пољу једнаке.

"Да је једна страна имала апсолутну супериорност, рат би био готов", рекао је декан.

Међутим, он је приметио да је вероватноћа да ће било која страна постићи такву супериорност у року од годину дана веома мала, као и да би евентуално политички фактор могао зауставити сукоб.

"Још један фактор који би могао окончати рат у ком су стране једнаке је политички. Политички фактор подразумева да две стране морају донети одлуку, односно имати вољу за преговоре. Ако једна од страна не жели преговоре, онда се решење не може постићи", оцењује он.

Како наводи, главни разлог зашто недавна конференција о Украјини у Швајцарској није допринела кретању ка миру је то што једној страни није било дозвољено да учествује. 

Подсећања ради, средином јуна у Швајцарској се одржао мировни самит о Украјини, на коме је учествовало више од 100 држава, али не и Руска Федерација - једна од учесница у сукобу, која није ни позвана.

image