Свет

Бајденов штаб извештајима о финансијама покушава да умањи забринутост демократа

Званичници Бајденовог штаба агресивно истичу свој успех у прикупљању средстава после дебате
Бајденов штаб извештајима о финансијама покушава да умањи забринутост демократаGetty © Kyle Mazza/Anadolu

Изборни штаб актуелног председника САД и кандидата демократа на предстојећим изборима Џозефа Бајдена објавио је да је прикупио 264 милиона долара у другом кварталу, уз 127 милиона долара у јуну, што би требало да умањи забринутост демократа у погледу Бајденовог рејтинга, пише "Вашингтон пост".

Лист наводи да званичници Бајденове кампање желе да ову значајну своту новца представе као доказ којим би разуверили демократе забринуте због Бајденовог угледа, посебно након телевизијске дебате са кандидатом републиканаца Доналдом Трампом.

Поједини званичници, донатори и стратези у Демократској странци забринути су након дебате двојице кандидата одржане у четвртак, међутим, ниједан истакнути демократа није позвао Бајдена да се повуче, иако су многи водили разговоре о томе да ли председник треба и даље да буде кандидат, наводи "Вашингтон пост".

Донатори су били међу најзабринутијим због Бајденовог учинка, што је довело до питања да ли ће он моћи да настави да прикупља средства неопходна за вођење снажне кампање.

Званичници Бајденовог штаба агресивно истичу свој успех у прикупљању средстава после катастрофалног наступа током дебате, а навели су да је прикупљено 38 милиона долара за четири дана од ТВ дуела двојице кандидата у Атланти.

Трампова кампања још није објавила своје бројеве у другом кварталу, а целокупна слика о прикупљеним средствима кампање неће бити јасна до 15. јула, када ће се од њихових савезничких одбора тражити да поднесу извештаје.

Након што је Бајден остварио велику финансијску предност у односу на Трампа у првим месецима кампање, бивши председник је значајно смањио тај јаз у мају. Прошлог месеца, главни комитет Трампове кампање саопштио је да је прикупљено преко 106 милиона долара, што је премашило резултат Бајденовог комитета који је сакупио 60 милиона долара, показују извештаји поднети прошлог месеца, наводи "Вашингтон пост".

image