Свет

САД ограничиле трговину са још шест компанија, неке повезане са обуком кинеских војника

За компаније које су стављене на списак познат као "Листа ентитета", односно под ограничење трговине Министарства трговине, неопходне су дозволе за испоруку америчке робе и технологије, а такви захтеви углавном буду одбијени
САД ограничиле трговину са још шест компанија, неке повезане са обуком кинеских војника© Tanjug/AP Photo/Vincent Thian

Сједињене Америчке Државе додале су данас шест компанија на листу трговинских ограничења, међу којима и четири због веза са обуком кинеских војних снага, наводи се у саопштењу владе у Вашингтону.

Ради се о по две компаније из Кине и Уједињених Арапских Емирата, као и по једној из Јужне Африке и Велике Британије, преноси Ројтерс.

За компаније које су стављене на списак познат као "Листа ентитета", односно под ограничење трговине Министарства трговине, неопходне су дозволе за испоруку америчке робе и технологије, а такви захтеви углавном буду одбијени.

У објави се наводи да су "Глобал трејнинг солушн лимитид" (Global Training Solutions Limited), "Смарт теч фјучур лимитид"(Smartech Future Limited) из Кине, као и "Грејс еир" (Grace Air) из Јужне Африке и "Ливингтон аероспејс лимитид" (Livingston Aerospace Limited) из Уједињеног Краљевства, стављени на листу због њихових веза са Академијом за пробно летење у Јужној Африци и обуком кинеских војних снага.

"Таква активност супротна је интересима националне безбедности и спољне политике Сједињених Америчких Држава", наводи се у саопштењу.

Компаније из Уједињених Арапских Емирата "Мега фаст карго" (Mega Fast Cargo) и "Мега техник трејдинг" (Mega Technique Trading) су стављене на листу због избегавања трговинских правила, а првонаведена фирма и због тога што испоручује робу америчког порекла у Русију, преноси агенција.

image