Свет

Лукашенко упозорио Украјинце: Не играјте се с ватром

"Немамо илузија да ће међународни судови признати геноцид над белоруским цивилима", поручио је председник Белорусије
Лукашенко упозорио Украјинце: Не играјте се с ватром© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Снаге за специјалне операције Белорусије и граничари обезбеђују правце могућег кретања противника на јужној и западној граници, саопштио је саопштио је председник Белорусије Александар Лукашенко.

Позвао бих Украјинце да се не играју с ватром. То је веома опасно. Желим да то чује украјинско руководство, поручио је Лукашенко.

Он је истакао да Запад не намерава да напусти Украјину, потребна му је ескалација како би увео НАТО трупе, пошто плаћеници не успевају да се изборе са ситуацијом.

Председник Белорусије je рекао да Минск нема илузија да Запад признаје геноцид над становништвом Белоруске ССР током Великог отаџбинског рата.

"Немамо илузија да ће међународни судови признати геноцид над белоруским цивилима или осудити злочинце који су доживели старост. Та наводно независна тела су превише пристрасно", рекао је Лукашенко у уторак у Минску на свечаном састанку посвећеном Дану независности Белорусије.

Он је, међутим, додао да ће неонацисти морати да саслушају страшне детаље злочина својих предака, који се откривају у оквиру истраге о кривичном предмету геноцида над белоруским народом.

"Велики отаџбински рат је апотеоза хиљадугодишње историје ратова и битака западних и источних цивилизација. На ту причу смо већ једном ставили тачку. Ако буде потребно, ставићемо и другу", рекао је Лукашенко.

Запад је покренуо нови крсташки рат, а свет се сада налази на ивици још једне глобалне катастрофе, додао је.

"Они поново мисле да могу да прошире нацизам даље од својих домова. Али, не схватају да ова 'звер' не може да се контролише, да ће 'изгубити живце' и појавити се на њиховим територијама", додао је Лукашенко.

image