Свет

Пољска и Немачка одржале састанке: Партнерство две земље "веома важно"

Пољски премијер Доналд Туск рекао је да му је безбедност Пољске и континента приоритет и да "нико не би требало да сумња у значај добре сарадње Пољске и Немачке"
Пољска и Немачка одржале састанке: Партнерство две земље "веома важно"© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Шефови влада Пољске и Немачке одржали су данас билатералне консултације како би дали нови подстицај суседским односима и истакли су како је партнерство две земље "веома важно".

"Доносимо врло јасну поруку: Немачка и Пољска су добре комшије, блиски партнери и поуздани пријатељи. Желимо да створимо нову динамику наше сарадње", рекао је Шолц на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Пољске Доналдом Туском, преноси АП.

Немачки канцелар Олаф Шолц отпутовао је са 12 министара и чланова владе у Варшаву.

Двојица лидера састали су се у тренутку када у Европи расте подршка десним партијама и у данима када је у првом кругу парламентарних избора у Француској десница дошла ближе влади него икада, истиче поменута агенција.

Консултације између Немачке и Пољске последњи пут су одржане у новембру 2018. Након тога, пољска десничарска влада, која је била на власти до прошле године, заузела је "непријатељски став" према Берлину, оптужујући Немачку за превелики утицај на доношење одлука у Европској унији.

Туск, који је био и председник Европског савета, рекао је да му је безбедност Пољске и континента приоритет и да "нико не би требало да сумња у значај добре сарадње Пољске и Немачке".

Пољски премијер критиковао је европске земље због недостатка координације и одлучности у предузимању корака за заједничку безбедност континента.

Шолц је обећао да ће "предузети мере за подршку преживелим жртвама немачког напада и окупације у годинама од 1939. до 1945 у Пољској и да ће "ојачати сећање на заједничку историју успостављањем Немачко-пољске куће".

image