Свет

Трампов адвокат Ђулијани остао без адвокатске лиценце

Суд је утврдио да је Ђулијани као Трампов лични адвокат, "неосновано напао и поткопавао интегритет америчког изборног процеса", чиме је, како је наведено, "активно допринео националним сукобима који су пратили председничке изборе 2020. године"
Трампов адвокат Ђулијани остао без адвокатске лиценце© Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

Адвокат и бивши градоначелник Њујорка Рудолф Руди Ђулијани данас је остао без адвокатске лиценце, након што је државни Апелациони суд утврдио да је Ђулијани лагао када је тврдио да су покрадени председнички избори 2020. године, на којима је његов клијент, републиканац и бивши председник САД Доналд Трамп изгубио.

Суд је утврдио да је Ђулијани као Трампов лични адвокат, "неосновано напао и поткопавао интегритет америчког изборног процеса", чиме је, како је наведено, "активно допринео националним сукобима који су пратили председничке изборе 2020. године", преноси Ројтерс.

Додаје се да је Ђулијани био један од водећих заговорника лажних тврдњи да је Трампов пораз од председничког кандидата Демократске странке Џозефа Бајдена 2020. године био резултат раширене преваре бирача.

Ђулијани је раније тврдио да верује да су његове изјаве истините и да није намеравао да шири лажне тврдње, као и да су оптужбе прекршиле његова права на слободу говора.

Ђулијани је оптужен да је давао лажне изјаве пред судом, посланицима и јавности док је био Трампов адвокат. Суд је цитирао Ђулијанијеве лажне тврдње о покојницима који су гласали и намештању у току гласања у Џорџији.

image