Свет

Бела кућа: Бајден се не повлачи из изборне трке

Амерички председник и даље је способан да води државу, упркос својим годинама и стању, изјавила је портпарол Беле куће Карин Жан Пјер
Бела кућа: Бајден се не повлачи из изборне трке© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Амерички председник Џозеф Бајден, после неуспешне дебате са Доналдом Трампом, неће се повући из председничке трке, изјавила је портпарол Беле куће Карин Жан Пјер.

Такође, рекла је да упркос питањима о здрављу америчког председника неће полагати когнитивни тест.

"Амерички председник и даље је способан да води државу, упркос својим годинама и стању", изјавила је Карин Жан Пјер.

Она је признала старост и "успорење" америчког лидера, али је додала да нико у администрацији не крије ништа о Бајденовом стању.

"Бајден не пати од дегенеративних болести, деменције, Алцхајмерове болести или било чега сличног. Бела кућа не види потребу за објављивањем додатних података о његовом здрављу или тестирањем његових менталних способности", навела је.

Жан-Пјер је, међутим, признала да Бајден "није имао сјајну ноћ" током телевизијске дебате са републиканским председничким кандидатом Доналдом Трампом.

"Одлучио сам да пропутујем свет неколико пута непосредно пре дебате, нисам слушао своје особље и онда сам замало заспао на сцени", рекао је Бајден о протеклој дебати, током прикупљања средстава за своју изборну кампању у америчкој савезној држави Вирџинији у уторак увече.

Према њеним речима, Бела кућа разуме забринутост јавности због Бајденовог наступа на дебати, али он не одбија да учествује на изборима.

Амерички медији сагласни су да је Бајден био лош на првој дебати са Доналдом Трампом. Актуелни амерички председник је промуцао и застао, не увек јасно формулишући своје мисли, а након догађаја, телевизијска камера је ухватила тренутак када му је Бајденова супруга Џил помогла да сиђе низ степенице.

Све је више претпоставки да би демократе могле да одбију да номинују Бајдена и да га замене другим кандидатом.

Теоретски, странка ће имати такву прилику на конвенцији у августу, али ће у пракси бити тешко избацити Бајдена, који је победио на примарним изборима, из трке осим ако он сам одбије да учествује.

Истовремено, из штаба актуелног председника поручују да он неће одустати и напустити трку. Према неким извештајима, он би могао да буде предложен за председничког кандидата већ 21. јула, без чекања на конгрес странке у августу, чиме би била стављена тачка на расправу о томе да ли треба да учествује.

Друга дебата Бајден-Трамп заказана је за 10. септембар, а амерички председнички избори одржаће се 5. новембра.

image