Свет

Одложено изрицање пресуде Трампу

Правни тим бившег америчког председника је затражио да се поништи пресуда након што је највиши суд у земљи пресудио да бивши председници имају апсолутан имунитет за све службене радње које су се десиле током њиховог председавања
Одложено изрицање пресуде Трампу© Tanjug/AP Photo/Jeffrey Phelps

Суд у Њујорку одложио је изрицање пресуде Доналду Трампу за септембар док његов правни тим покушава да оспори његову пресуду након одлуке Врховног суда САД о неограниченом имунитету.

Њујоршки судија Хуан Мерчан одложио је следеће рочиште у случају против бившег председника САД Доналда Трампа за 18. септембар, "ако је и даље неопходно", након одлуке Врховног суда САД да председници уживају имунитет за службене радње.

"Датум изрицања пресуде 11. јул 2024. је стога повучен", рекао је Мерчан у допису у уторак и додао да ће одлука бити донета 6. септембра, а предмет се одлаже за 18. септембар ради изрицања казне, "ако је то и даље неопходно, или другог поступка".

Његов правни тим затражио је да се поништи пресуда након што је највиши суд у земљи пресудио да бивши председници имају имунитет за слуђбене радње које су се десиле током њиховог председавања.

Трамп је оптужен за "фалсификовање пословних записа" за наводне исплате новца порно глумици Сторми Данијелс преко свог тадашњег адвоката Мајкла Коена. Први пут у историји, порота Менхетна га је у мају прогласила кривим по све 34 тачке. Он је требало да буде осуђен 11. јула, само неколико дана пре него што се очекивало да га Републиканска национална конвенција предложи за председничку трку 2024.

Окружни тужилац Менхетна Алвин Брег, који је процесуирао бившег председника, није се сложио са захтевом бранилаца да се пресуда поништи, али се није противио одлагању пресуде.

Мерчанов налог значи да ће Трамп бити слободан да прихвати републиканску номинацију и стане на црту актуелном председнику на изборима у новембру.

Пре пресуде Врховног суда од понедељка, изгледало је вероватно да ће судија, рођени Колумбијац, наредити да се бивши председник пошаље у затвор непосредно пре конвенције.

Врховни суд САД пресудио је јуче да бивши амерички председник Доналд Трамп може да затражи имунитет од кривичног гоњења за поједине радње које је предузео током свог председничког мандата да би поништио резултате председничких избора 2020. године.

Савезни тужиоци оптужили су Трампа по четири кривичне тачке у вези са председничким изборима 2020. године, наводећи да се "уротио" да поништи резултате "свесним ширењем лажних тврдњи" о превари како би опструирао прикупљање, пребројавање и оверу резултата.

image