Свет

Општи избори у Уједињеном Краљевству: Сунак у проблему, лабуристима убедљива предност у анкетама

Сунак је расписао опште изборе у Великој Британији за 4. јул, раније него што је очекивано, јер су избори били планирани на јесен
Општи избори у Уједињеном Краљевству: Сунак у проблему, лабуристима убедљива предност у анкетамаGetty © Jonathan Brady/PA Images

У Уједињеном Краљевству сутра се одржавају општи избори на којима ће бирачи изабрати 650 посланика доњег дома Скупштине, Дома комуна, после чега ће лидер странке с највише гласова добити мандат да састави нову владу и постане премијер.

Предизборне анкете дају двоцифрену предност главној опозиционој Лабуристичкој партији коју води Кир Стармер над Конзервативном странком премијер Ришија Сунака, која је на власти последњих 14 година.

Ко год да победи на првим националним изборима у Енглеској, Шкотској, Велсу и Северној Ирској у последњих пет година, наследиће бројне проблеме препознатљиве у свим западним демократијама – слаб привредни развој, ослабљене јавне службе и проблем с мигрантима, наводи АП.

Сунак је расписао опште изборе у Великој Британији за 4. јул, раније него што је очекивано, јер су избори били планирани на јесен.

Конзервативна странка Ришија Сунака доживљава пад популарности у анкетама од 2021. године.

Према најновијим анкетама, Сунакова Конзервативна странка започиње кампању у дебелом заостатку у односу на главног ривала, Лабуристичку странку, наводи Би-Би-Си.

Штавише, тако стоје ствари већ последњих 12 месеци – лабуристи имају доследно изнад 40 одсто подршке.

Анкете могу да погреше, а Сунак се нада да ће скорашње успоравање инфлације и нагласак на страначкој реформи политике помоћи да конзервативци преокрену ствар како кампања буде напредовала.

Како ствари сада стоје, међутим, лабуристи су започели кампању са убедљивом предношћу у анкетама.

Сунак је обећао да ће почети да шаље неке тражиоце азила у Руанду пре општих избора, он је остваривање ове политике прогласио кључним приоритетом његовог премијерског мандата, тврдећи да ће то одвратити људе од преласка Ламанша у малим бродовима.

Али након што је расписао ванредне изборе, он сада тврди да ће програм започети ако буде био реизабран 4. јула.

Лабуристи су најавили да ће одбацити план ако дођу на власт, поставивши питање да ли ће икада ико бити послат кући.

Премијер Риши Сунак, који има 44 године, предводи Конзервативну странку. Сунак први Британац индијског порекла који је постао премијер, имао је 42 године кад је постао премијер 2022. године, поставши тако најмлађи носилац те функције у новијој историји.

image