Свет

Генерални секретар јапанске војске: Амерички војници силују малолетнице на Окинави

Становници Окинаве су незадовољни, а најгоре им је што о злочинима Американаца нису ни обавештени на време
Генерални секретар јапанске војске: Амерички војници силују малолетнице на Окинави© Chung Sung-Jun/Getty Images

Амерички војници настављају своје сексуалне нападе на малолетне локалне девојке на Окинави, а генерални секретар јапанске војске Јошимаса Хајаши открио је да су се десила још три оваква злочина, што значи да их је само у овој години било пет.

"Три прва случаја су се догодила у фебруару 2023, августу 2023. и јануару 2024. Ниједан од ових случајева није изнет пред суд. Сексуални злочини које су починили запослени у америчким војним базама су за изузетно жаљење. Овакви инциденти изазивају дубоку забринутост локалног становништва", рекао је Хајаши, а преносе "РИА Новости".

Последња два напада америчких војника над јапанским девојкама десила су се крајем јуна. Ни у једном од тих случајева, централне власти и америчка команда  нису обавестиле префектуру Окинава. Префектура је за ово сазнала тек након што је послала захтев за информацијама, а за први случај силовања, чија је жртва била девојчица млађа од 16 година, сазнало се тек шест месеци након инцидента.

Како је раније објављено, 24. децембра 2023. године, двадесетпетогодишњи амерички војник Бренон Вашингтон на Окинави је јапанску девојку позвао да разговарају у колима јер је напољу било хладно, а затим ју је одвео кући и силовао, знајући да је још нема 16 година.

До овог тренутка нису се познавали.

Породица девојке поднела је пријаву истог дана. Три месеца касније, тужиоци Окинаве подигли су оптужбе за отмицу због силовања и секса без пристанка.

Како се испоставило, 27. марта, на дан отварања случаја, јапанско министарство спољних послова уложило је протест америчком амбасадору у Јапану Раму Емануелу, али до краја јуна централна влада није обавестила власти Окинаве о томе што је изазвало талас негодовања у најјужнијој јапанској префектури.

Тек тада се сазнало да се у мају ове године у префектури поново догодио сличан инцидент: двадесетједногодишњи маринац је покушао да задави и силује јапанску девојку, али није успео. Он је девојчици нанео повреде, укључујући и повреде очију. Младић је покушао да побегне са места злочина, али је ухваћен и приведен.

image