Свет

Амерички аналитичар: Русија потписала војнологистички споразум са Индијом

Војни пакт између Русије и Индије даје нову, војну димензију источном поморском коридору између Чабахара у Ирану и руског Владивостока
Амерички аналитичар: Русија потписала војнологистички споразум са ИндијомGetty © Hou Yu/China News Service

Русија је прошлог викенда одобрила споразум о војној сарадњи (ЈМД) са Индијом, што је у суштини споразум о "реципрочној размени логистике" (РЕЛОС), о чему се недавно преговарало између две земље, пише амерички аналитичар Ендру Корибко за сајт "Геополитика".

Овај пакт ће омогућити и Русији и Индији да користе поморске луке друге земље, дајући нову, војну димензију источном поморском коридору између Чабахара у Ирану и руског Владивостока.

Време у коме је споразум потписан није случајно, примећује Корибко, јер је томе претходио пакт о међусобној одбрани између Русије и Северне Кореје, као и реафирмација руско-вијетнамског стратешког партнерства, уз обавезу обе земље да не закључују споразуме са силама које би могле да представљају претњу интересима друге.

Ова два савеза потврдила су наставак рекалибрације азијске стратегије Русије.

До сада су аналитичари углавном предвиђали да ће се Русија окренути према Кини, фаворизујући интересе Пекинга. У том случају, морао би да постоји заједнички притисак на Северну Кореју да обустави војне вежбе у делу Источног и Јужног кинеског мора.  

Уместо тога, Русија је склопила формални војни савез са Северном Корејом, потврдила да неће учинити ништа што би угрозило интересе Вијетнама и закључила ЈМД са Индијом.

Неки аналитичари сматрају да је неизбежно настајање кинеско-америчке биполарности и да би Русија зато требало да безусловно подржава Кину. Али постоји и друга страна, која тврди да Русија мора да задржи балансирајућу улогу у односу на Кину, како би избегла "несразмерну зависност". То је пут који води не ка новом кинеско-америчком биполаризму, већ ка истинском мултиполаризму, закључује амерички аналитичар.

Последњи догађаји показују да Русија неће постати "млађи партнер Кине". САД би, након склапања пакта Северне Кореје са Русијом, могле да појачају војно присуство у североисточној Азији.

Прва последица потписивања споразума је да ће Русија и Северна Кореја могле да траже добијање веће подршке Кине против заједничког непријатеља – САД. Све у свему, ове мере се могу протумачити као избалансирана и прагматична руска "игра моћи".

Стратешко партнерство Русије и Кине остаје нетакнуто и наставља да позитивно утиче на збивања у свету, закључује Корибко, али је после ових споразума искључено да ће Русија постати "млађи партнер Кине", као и да ће фаворизовати интересе Северне Кореје, Вијетнама или Индије у односу на Пекинг.

image