Свет

Генерални секретар УН стигао у Казахстан на самит ШОС-а

Овогодишњи самит биће први који је се одржава у формату ШОС+ на коме ће, поред представника земаља чланица, учествовати и представници земаља које нису чланице, као и представници међународних организација
Генерални секретар УН стигао у Казахстан на самит ШОС-а© Tanjug/AP Photo/Omar Havana, File

Генерални секретар УН Антонио Гутереш допутовао је у Астану, главни град Казахстана, где ће учествовати на самиту Шангајске организације за сарадњу (ШОС), који ће почиње данас.

"Очекује се да ће генерални секретар УН учествовати на самиту ШОС у оквиру дискусије која ће се одржати у формату ШОС+", навела је агенција Казинформ и поделила снимак са аеродрома.

Уочи самита, Гутереш је за Казинфром дао интервју о јачању мултилатералног дијалога и тежњи ка одрживом миру и развоју.

На питање о улози регионалних организација, Гутереш је приметио да оне играју кључну улогу у промовисању и одржавању мира у различитим деловима света.

"Време да се ујединимо и радимо заједно у суочавању са растућим разликама. Решавање проблема са којима се суочавамо захтева ефикасне међународне институције, засноване на реалијама 21. века и које ће се ослањати на Повељу УН и међународно право", поручио је Гутереш.

Овогодишњи самит биће први који је се одржава у формату ШОС+, будући да су на овогодишње догађаје позвани и представници земаља које нису чланице, као и представници међународних организација.

ШОС је међународна организација основана 2001. године. Њене чланице су Индија, Иран, Казахстан, Кина, Киргистан, Русија, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан. Земље посматрачи су Белорусија и Монголија, а земље партнери – Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, УАЕ, Турска и Шри Ланка. 

Ове године, очекује се да ће нова пуноправна чланица постати и Белорусија.

image