Свет

Војна парада у част 80. годишњице ослобођења Белорусије: Учествовали и руски војници (ВИДЕО)

На паради је присуствовао и председник Белорусије Александар Лукашенко

У Минску је данас одржана војна парада поводом 80. годишњице ослобођења Белорусије од нациста, уз учешће великог броја припадника белоруске војске и наоружања.

"Пре тачно 80 година, 3. јула 1944. године, утихнуле су последње битке за престоницу наше Белорусије, али ове салве још увек одзвањају у нашем историјском сећању, а ми знамо да морамо учинити све да то сећање понесемо кроз векове", рекао је председник Александар Лукашенко, који је био домаћин параде, преносе РИА Новости.

На паради је учествовало 36 пешадијских јединица са више од 5.000 војника, а поред припадника белоруске војске у дефилеу су учествовали и војници из Азербејџана, Казахстана, Кине, Киргистана, Русије, Таџикистана и Узбекистана. Дефиле механизоване колоне отворио је легендарни совјетски тенк Т-34, а уследили су прелети авиона, хеликоптера, међу којима и руски Ка-52, Ми-28, Ми-26.

Први пут је приказан и ракетни систем "искандер-М".

На паради су, између осталог, представљени тенкови Т-72Б3, комплекс "искандер", белоруски ракетни систем "полонез", противваздушни ракетни системи дугог и средњег домета С-400 "тријумф", лака оклопна возила "пикап","драгон" и "богатир", као и беспилотне летелице.

image