Свет

Мелонијева тражи да симпатизери нацизма и фашизма буду избачени из Браће Италије

У Браћи Италије нема места за расизам или антисемитизам, нити има места за оне који су носталгични за тоталитарним режимима 20. века, рекла је премијерка Мелони
Мелонијева тражи да симпатизери нацизма и фашизма буду избачени из Браће Италије© Simona Granati - Corbis/Corbis via Getty Images

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони поручила је својој десничарској странци Браћа Италије да би требало да избаци из својих редова свакога ко се диви фашистичкој прошлости Италије.

Позив Мелонијеве уследио је након што је прошле седмице објављен снимак из тајне медијске истраге на којем се виде чланови омладинског крила њене странке како нацистички поздрављају и скандирају нацистички поздрав "зиг хајл".

У писму партијским лидерима, Мелонијева је навела да је "љута и тужна" што су поступци чланова омладинског крила нарушили репутацију странке.

"У Браћи Италије нема места за расизам или антисемитизам, нити има места за оне који су носталгични за тоталитарним режимима 20. века", истакла је Мелонијева, пренео је "Еурактив".

Медијску истрагу су спровеле италијанске онлајн новине "Фанпејџ", а Мелонијева је прошле недеље критиковала тај медиј због овог подухвата.

"Фанпејџ" је објавио видео снимке чланова омладинског крила Браће Италије који скандирају "Дуче", што се односи на италијанског фашистичког вођу Бенита Мусолинија.

Такође је приказана група за ћаскање у којој је неко објавио поруку: "Јевреји су раса и ја их презирем".

Два члана омладинског крила дала су оставку прошле седмице након што је објављен други део истраге "Фанпејџа".

image