Свет

Узвраћена љубав: Украјинци много више воле Бајдена него Трампа

Испитаници су бирали кандидата за којег сматрају да би био бољи по украјинске интересе у сукобу с Русијом
Узвраћена љубав: Украјинци много више воле Бајдена него ТрампаGetty © Photo by Valeria Ferraro/Anadolu via Getty Images

Нова анкета открила је да је међу Украјинцима актуелни председник САД Џозеф Бајден чак седам пута популарнији од свог претходника а можда и наследника у Белој кући Доналда Трампа, пише "Хил".

Истраживање које су спровели "Каунтерофензив" и Кијевски међународни институт за социологију показало је да 46,7 одсто Украјинаца сматра да би Бајден био бољи председник САД а у вези са украјинским војним напорима, док је 6,5 одсто рекло исто за Трампа.

Још 17,6 одсто је рекло да "ниједан кандидат не би био добар", 6,7 процената мисли да је "било који кандидат у реду", а 20,2 одсто је рекло да не зна.

Од испитаника је тражено да изаберу кандидата који би био бољи по украјинске интересе у сукобу с Русијом имајући у виду да Сједињене Државе бирају новог-старог председника у новембру.

Иначе, Трамп и Бајден имају дијаметрално супротне ставове о рату у Украјини – актуелни шеф Беле куће здушно подржава украјинске ратне напоре, константно их финансирајући из америчког буџета, док некадашњи председник сматра да би рат требало што пре окончати, а више пута је истакао да би то питање решио за 24 часа.

Бајден је недавном самиту Г7 чак потписао десетгодишњи билатерални безбедносни споразум с Владимиром Зеленским како би осигурао подршку Украјини и уколико остане без новог мандата на челу Сједињених Држава.

Истраживање је спроведено од 16. до 28. маја и обухватило је 2.002 испитаника широм земље.

image