Свет

Демократе бесне на Бајдена: Није што се избламирао, него што се сад вади

Покушаји Бајденовог тима да нађе изговоре за остарелог лидера све више сметају руководству странке америчког председника
Демократе бесне на Бајдена: Није што се избламирао, него што се сад вади© Tanjug/AP Photo/Matt Kelley, File

Америчке демократе не само да су бесне на Џозефа Бајдена због тога што се избламирао током председничке дебате са Доналдом Трампом, већ их још више иритира чињеница да Бајден пориче да га је ривал у потпуности потукао, а уз то са страначким колегама и не разговара и не прихвата критике. Отприлике – потврђује се она стара – "није мајка клела сина што се коцкао, него што се вадио".

"Аксиос", наиме, наводи да је више демократских представника рекло како верују да Бела кућа покушава да заштити Бајдена од свих оних који би и покушали да му аргументовано објасне зашто би требало да се повуче из трке.

"Не знам ко доноси одлуке. Зашто, дођавола, Бајден не разговара телефоном са конгресним вођством? Сада сви мисле да би он могао да нас кошта већине", рекао је један демократа из Представничког дома.

Међусобно, посланици шушкају о Бајденовом физичком и менталном паду, а брину и због тога што се око свега питају они који или су блиски америчком лидеру, или су на његовом платном списку. Бајден и породица, кажу, не желе да се суоче са скептицима чак ни кад су добронамерни.

Све већи број Бајденових помоћника доводи у питање његову менталну способност и бесни су због онога што оцењују као недостатак искрености својих шефова.

"Сви су избезумљени", рекао је један од званичника.

На све то Бајден, чији је тим дебатни дебакл прво правдао прехладом, сада изговор тражи у томе што је био ненаспаван и због тога што је путовао пре дебате. Није, каже, слушао своје особље и онда је "замало заспао на сцени".

Бајден је, међутим, провео два дана одмарајући се у Делаверу и шест припремајући се за дебату у Кемп Дејвиду након што се вратио са путовања по Европи, пише "Њујорк тајмс". Његова припрема за дебату никада није почињала пре 11 сати и "сваког дана је добијао времена за поподневно дремање", наводи лист.

Од чега ли се уморио?

Демократе које су често оптуживале Трампа за "гаслајтинг" (покушај да их излуди и натера да се запитају да ли можда умишљају), сада верују да их тако третира управо Бела кућа – доста им је одбране остарелог председника и збуњује их сво то порицање, спиновање и минимизирање Бајденових киксова.

Један демократски посланик рекао је "Аксиосу" да чак и ако Бајден остане у изборној трци, "у најмању руку, мора да покаже одлучујућу промену курса тако што ће заменити своје главне саветнике у кампањи". Али, мало би то кога задовољило, јер главни разлог забринутости је Бајденова старост.

У протеклих неколико месеци, дипломате и други званичници који су иза кулиса имали посла са Бајденом, "приметили су да је он све више деловао збуњено или безвољно, или да би изгубио нит разговора", при чему се чинило да су пропусти "све чешћи, све израженији и још више забрињавајући", објавио је "Њујорк тајмс".

image