Свет

Упозорење туристима у Грчкој: На удару невремена Халкидики и Тасос

У упозорењу пише да ће невреме кренути сутра у раним јутарњим часовима и да ће трајати и током послеподнева
Упозорење туристима у Грчкој: На удару невремена Халкидики и Тасос© Tanjug/AP Photo/Ricardo Mazalan

Грчка Влада издала је данас упозорење на временске непогоде, па су многи наши туристи добили поруку упозорења на своје телефоне. Упозорење важи за Тасос и Халкидики.

У упозорењу пише да ће невреме кренути сутра у раним јутарњим часовима и да ће трајати и током послеподнева.

Саветује се да без преке потребе не излазите на отворено у том периоду и да своја возила склоните на сигурно или да их на други начин заштитите уколико имате ту могућност.

Најављене су велике падавине у виду града и пљускова, као и јачи ветар и грмљавина.

Подсетимо, Национална метеоролошка служба издала је упозорење на нестабилне ваздушне масе које долазе са северозападног Балкана ка југу и које ће условити погоршање времена у централним и северним крајевима Грчке данас и сутра. Очекују се обилне кише и грмљавина праћене бројним и честим муњама и локалним градом.

Јака муња изазвала пожаре на острву Тасос

Јака муња изазвала је данас два пожара на грчком острву Тасос, дан након што су ватрогасне снаге укротиле шумске пожаре изазване јаким ветровима на друга два острва.

Више од 32 ватрогасца уз помоћ 13 ватрогасних возила, једне летелице и два хеликоптера покушавали су да угасе пламен који прождире шумско земљиште на два фронта на острву у северном Егејском мору 306 км северно од Атине, саопштила је ватрогасна бригада.

Шумски пожари су последњих година постали чешћи и разорнији у Грчкој због климатских промена, а грчка Служба цивилне заштите упозорила је на још нестабилније време у среду и четвртак, наводећи да се очекују олује са великом учесталошћу грмљавина и градом. Највише ће бити погођене централна и северна Грчка.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис упозорио је ове недеље на опасно лето са шумским пожарима након дуготрајне суше и неуобичајено јаких налета ветра за ову сезону.

Прошле године у шумским пожарима на северу земље погинуло је 20 људи, а 19.000 приморано је да напусти острво Родос.

За рано лоцирање пожара, ова медитеранска земља све више користи дронове који помажу у надгледању шумског земљишта.

Око 240 ватрогасаца из земаља укључујући Бугарску, Малту, Молдавију и Румунију појачаће грчке ватрогасне снаге од јула до септембра, саопштило је Министарство цивилне заштите.

image