Свет

Избори у Великој Британији: Сунак и торијевци пред историјским поразом, лабуристима се смеши победа

Опозициони лабуристи би могли да остваре најубедљивију изборну победу у Великој Британији у последњих скоро двеста година, показују резултати истраживања
Избори у Великој Британији: Сунак и торијевци пред историјским поразом, лабуристима се смеши победа© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Грађани Велике Британије данас гласају на парламентарним изборима на којима се очекује повратак лабуриста на власт после 14 година владавине конзервативаца.

Биралишта су отворена у седам часова по локалном времену, а затварају се у 22 часа када ће излазне анкете дати снажне назнаке резултата гласања.

Премијер Риши Сунак је изборе расписао пре само шест недеља, у тренутку када се Велика Британија суочава са мноштвом проблема - укључујући слаб економски раст, високу инфлацију и пораст броја илегалних имиграната.

Истраживања показују да би владајућа Конзервативна партија могла да доживи прави дебакл, а према неким проценама она би могла да освоји мање од 100 посланичких места у Парламенту који чини 650 посланика.

Лабуристима се, с друге стране, предвиђа историјска победа, каква није забележена у последње сто деведесет две године. Странка Кира Стармера могла би да премаши четири стотине мандата.

Међутим, анкете показују и да многи гласачи једноставно желе промене, што значи да би Стармер могао да ступи на функцију са једном од најдужих листа проблема за решавање у британској историји, али без велике подршке или финансијских ресурса да се са њима и избори.

"Данас Британија може да започне ново поглавље", рекао је Стармер гласачима у саопштењу у четвртак. "Не можемо себи да приуштимо још пет година под конзервативцима. Промена ће се догодити само ако гласате за лабуристе".

Конзервативци су током кампање били оптерећени скандалима, јер су људи блиски премијеру и кандидатима торијеваца оптужени да су се кладили на време одржавања избора, што је довело до полицијске истраге. 

Сунак је, такође, напустио обележавање 80-те годишњице Дана Д у Француској почетком јуна како би британским медијима дао предизборни интервју, што је наишло на лоше реакције у јавности.

Британски премијер је оптужио лабуристе да желе да подигну порезе, чиме би довели у питање економски опоравак Велике Британије. Међутим, такве поруке очигледно нису оставиле значајнији утисак на бираче.

Очекује се да би, поред лабуриста, и друге опозиционе партије могле да направе добар резултат на данашњим изборима - пре свега Либералне демократе и Реформска партија Најџела Фаража.

image