Избори у Великој Британији: Сунак и торијевци пред историјским поразом, лабуристима се смеши победа

Опозициони лабуристи би могли да остваре најубедљивију изборну победу у Великој Британији у последњих скоро двеста година, показују резултати истраживања

Грађани Велике Британије данас гласају на парламентарним изборима на којима се очекује повратак лабуриста на власт после 14 година владавине конзервативаца.

Биралишта су отворена у седам часова по локалном времену, а затварају се у 22 часа када ће излазне анкете дати снажне назнаке резултата гласања.

Премијер Риши Сунак је изборе расписао пре само шест недеља, у тренутку када се Велика Британија суочава са мноштвом проблема - укључујући слаб економски раст, високу инфлацију и пораст броја илегалних имиграната.

Истраживања показују да би владајућа Конзервативна партија могла да доживи прави дебакл, а према неким проценама она би могла да освоји мање од 100 посланичких места у Парламенту који чини 650 посланика.

Лабуристима се, с друге стране, предвиђа историјска победа, каква није забележена у последње сто деведесет две године. Странка Кира Стармера могла би да премаши четири стотине мандата.

Међутим, анкете показују и да многи гласачи једноставно желе промене, што значи да би Стармер могао да ступи на функцију са једном од најдужих листа проблема за решавање у британској историји, али без велике подршке или финансијских ресурса да се са њима и избори.

"Данас Британија може да започне ново поглавље", рекао је Стармер гласачима у саопштењу у четвртак. "Не можемо себи да приуштимо још пет година под конзервативцима. Промена ће се догодити само ако гласате за лабуристе".

Конзервативци су током кампање били оптерећени скандалима, јер су људи блиски премијеру и кандидатима торијеваца оптужени да су се кладили на време одржавања избора, што је довело до полицијске истраге. 

Сунак је, такође, напустио обележавање 80-те годишњице Дана Д у Француској почетком јуна како би британским медијима дао предизборни интервју, што је наишло на лоше реакције у јавности.

Британски премијер је оптужио лабуристе да желе да подигну порезе, чиме би довели у питање економски опоравак Велике Британије. Међутим, такве поруке очигледно нису оставиле значајнији утисак на бираче.

Очекује се да би, поред лабуриста, и друге опозиционе партије могле да направе добар резултат на данашњим изборима - пре свега Либералне демократе и Реформска партија Најџела Фаража.