Свет

Стручњаци упозоравају: Украјина не би требало да постане чланица НАТО-а

У отвореном писму се тврди да су ширење НАТО-а и жеља многих да укључе Украјину у Алијансу били главни мотиви за руску интервенцију у тој земљи
Стручњаци упозоравају: Украјина не би требало да постане чланица НАТО-аGetty © STR/NurPhoto

На иницијативу вишег сарадника Фондације Карнеги Стивена Вертхајма, 60 експерата је потписало отворено писмо којим се упозорава да предстојећи самит НАТО-а не би требало да се злоупотреби како би се афирмисало чланство Украјине.

У писму се наводи да би чланство Украјине у том савезу Кијеву дало гаранције које би могле да доведу до избијања трећег светског рата, и које би обавезале САД да учествују у рату против Русије.

У писму се наводи да би чланство Украјине у НАТО-у "умањило безбедност Сједињених Америчких Држава и НАТО савезника, уз значајан ризик за све", док се изражава сумња да би чланство Украјине у НАТО-у одвратило будући сукоб.

У писму се тврди да су ширење НАТО-а и жеља многих да укључе Украјину у Алијансу били главни мотиви за руску интервенцију у тој земљи. Наводи се и да што пре чланство Украјине буде скинуто са дневног реда, то ће пре бити успостављен мир.

У писму се критикују емоционални аргументи за чланство Украјине у НАТО-у: "Сврха НАТО-а није да сигнализира поштовање према другим земљама, већ одбрана територије Алијансе и јачање безбедности држава чланица."

Писмо су, између осталих, потписали бивши амерички сенатор Џим Веб, теоретичар међународних односа Џон Мишајмер, стручњака за спољне послове Џон Халсман и уредник "Американ конзерватива" Сумантра Маитра.

image