Свет

"Демакронизација" у редовима Препорода: Француског председника уклањају и са рекламног материјала

Макрон у последње време такође није запажен у јавности, изузев претходно договорених међународних обавеза, примећује "Политико"
"Демакронизација" у редовима Препорода: Француског председника уклањају и са рекламног материјалаGetty © Chesnot

Емануелу Макрону су савезници из партије Препород поручили да се повуче из кампање, рекли су анонимни извори за "Политико", док бриселски портал примећује да француски председник већ неко време није виђен у јавности изузев планираних међународних обавеза.

Неколико високо позиционираних чланова Препорода у последње време лобира да се Макрон држи подаље од изборне кампање те партије у намери да спроведу оно што је један од савезника француског председника назвао "демакронизацијом".

"Речено му је да престане (с кампањом)… Није случај да је он прихватио нашу поруку, већ је на то био приморан", рекао је анонимни члан Препорода.

Док се Француска спрема за други круг парламентарних избора након што је Национално окупљање Марин Ле Пен поновило своју убедљиву победу са европских избора у првом кругу, "Политико" примећује да Препород већ склања фотографије Макрона са свог рекламног материјала.

У међувремену, Макрон се припрема за потенцијални сценарио у којем ће морати да дели власт са кандидатом Националног окупљања за премијера Француске, Жорданом Барделом.

Протеклих дана Макрон је именовао неколико највиших званичника у Француској и покушавао да постави савезнике на кључне позиције у Бриселу, што је Ле Пенова назвала покушајем "административног удара", подсећа "Политико".

image