Свет

Да ли Бајден одлази у историју: Процурила интерна анкета демократа показала да Трамп (много) води

Све више демократских конгресмена нема проблем с тим што је Трампов тријумф на новембарским изборима све извеснији
Да ли Бајден одлази у историју: Процурила интерна анкета демократа показала да Трамп (много) води© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File

Интерна анкета коју су наручиле демократе преко агенције за испитивање јавног мњења "Опен лабс" показала је да бивши председник САД Доналд Трамп има велику предност у односу на актуелног лидера Сједињених Држава Џозефа Бајдена у многим колебљивим државама, пише "Американ конзерватив".

Заправо, анкета каже да Трамп води у свим колебљивим државама: у Џорџији и Аризони, у којима је Бајден победио 2020. године, Трамп води са 10,1, односно 9,7 одсто. У Мичигену, који је због велике муслиманске мањине доспео у жижу а у вези с ратом Израела у Појасу Газе, Трамп води са 6,9 одсто. Према истраживању, Трамп има предност и у "мање важним" државама, као што су Њу Хемпшир, Вирџинија и Нови Мексико.

Такође, Трамп води за шест одсто у односу на Бајдена и када је у изборну трку укључена трећа страна – у том случају подржава га 37,6 одсто Американаца.

Кључна држава за исход новембарских избора, констатује лист, тренутно је Пенсилванија, где Бајден заостаје за 7,3 одсто. 

Анкета је објављена у тренутку када су поједини демократски конгресмени – Џаред Голден (Мејн) и Мери Глусенкамп Перез (Вашингтон) – јавно изнели став да њихов представник и садашњи шеф Беле куће нема шансе за реизбор, то јест да је Трампов тријумф очекиван.

image