Свет

Највеће израелско отимање палестинске територије од 1990. године

Земља која је проглашена државном више се не сматра приватном својином Палестинаца. Лишени су могућности да је користе, а Израел ће ту државну земљу дати у закуп искључиво Израелцима
Највеће израелско отимање палестинске територије од 1990. године© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Израелске власти прогласиле су површину од 1.270 хектара земље на Западној обали "државном земљом", што је највећа отета површина палестинске територије у последњих 30 година (од 1990. током мировног процеса у Ослу), саопштила је израелска организација за људска права Мир сада (Шалом ашхав).

Активисти наводе да је оваква пракса један од основних метода помоћу којих Израел тежи да учврсти контролу над деловима на окупираним палестинским територијама и да је ова одлука донета 25. јуна, али да је званично објављена тек јуче.

 "Земља која је проглашена државном више се не сматра приватном својином Палестинаца. Лишени су могућности да је користе. Поред тога, Израел ће државну земљу дати у закуп искључиво Израелцима", поручују у саопштењу, преносе РИА Новости.

Организација "Мир сада" објаснила је да значајан део ове површине од 1.270 хектара, која је проглашена за државно земљиште, раније третиран као национални парк и зона за војну употребу.

Насељеничка активност Израела на Западној обали један је од главних проблема у односима Јерусалима, међународне заједнице и палестинских власти. Представља и једну од препрека у потрази за миром са Палестинцима који такву експанзију доживљавају као политику консолидације јеврејске државе на освојеним територијама.

Палестинци у оквиру процеса мирног решавања сукоба са Израелом који је сада обустављен захтевају да будуће границе две државе буду у оквиру линија које су постојале до Шестодневног рата 1967. године, уз могућу размену територија. Они се надају да ће створити своју државу на Западној обали у Појасу Газе и да Источни Јерусалим буде њихова престоница.

Израел одбија да се врати на границе из 1967. године, нарочито да дели Јерусалим са Палестином, који је већ прогласио својом вечном престоницом.

image