Бајден мора да има деменцију! Aнкета "Дејли мејла" указује на све дубљу кризу после дебате

Резултати анкете британског "Дејли мејла" открили су да око 52 одсто испитаника верује да су за Бајденов дебакл криви деменција, а само 10 одсто испитаника верује у наводе Беле куће да је узрок лошег наступа против Трампа прехлада

Већина америчких гласача убеђена је да је за катастрофални наступ актуелног председника САД Џозефа Бајдена у дебати против његовог претходника Доналда Трампа прошлог четвртка, главни кривац деменција, а не прехлада или исцрпљеност због претераних припрема.

Према резултатима анкете британског "Дејли мејла" који је на узорку од 1.000 потенцијалних гласача спровела агенција "Џеј Ел Партнерс", само 10 одсто испитаника верује у наводе Беле куће да је прехлада узрок муцања, повремене блокаде или покушаја да задржи ток мисли током 90-минутног обрачуна са републиканцем.

Истовремено, анкета спроведена три дана после дебате, у периоду од 1. до 3. јула, показала је да је Трамп (78) повећао предност у односу на 81-годишњег Бајдена на шест поена, продубљујући кризу са којом се суочава Бајденов штаб за реизбор. Резултати анкете могу да одступе за 3,1 поен.

Бела кућа је већ морала да отклони сумњу да је председник неспособан, како се Бајденово здравље ове недеље нашло у средишту пажње.

Бајден је после дебате под интензивним притиском да се повуче из изборне кампање, а анкета открива да око 52 одсто испитаника верује да је за његов дебакл крива деменција, укључујући 17 одсто демократа и више од половине независних гласача.

"Дебата је потврдила оно чега су се гласачи већ плашили у вези са Бајденом, а увид у то да 52 одсто гласача мисли да је његов лош учинак био последица деменције, веома је значајан, јер нико не прихвата Бајденове личне или изговоре његовог особља. Већинско слагање око политичких личности у Америци није уобичајено због високог нивоа поларизације. Око Бајденовог здравља су сви сагласни и то је проблем који неће нестати. Сада је већинско и јединствено мишљење да је Бајден ментално болестан", рекао је Џејмс Џонсон, суоснивач агенције која је спровела анкету.