Свет

Белорусија постала чланица ШОС-а: Како је Минск додатно ојачао ауторитет у свету

Чланице ШОС-а већ имају обострано корисне пројекте у енергетици, транспорту и логистици, финансијама и индустријској сарадњи, што ће дати Белорусији и њеној економији додатни подстицај за развој
Белорусија постала чланица ШОС-а: Како је Минск додатно ојачао ауторитет у свету© Кирил Калиников / РИА Новости

Самит Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Астани почео је потписивањем докумената о пријему Белорусије у ту организацију. Минск има одличан разлог за славље – након величанствене параде у част Дана Независности, 3. јула, данас је Белорусија постала део једне од најутицајнијих међународних организација, што ће додатно ојачати ауторитет те земље.  

Белорусија у ШОС-у учествује од 2010. године као партнер у дијалогу, а од 2015. као посматрач. Дана 16. септембра 2022. године, на самиту ШОС у Самарканду, потписана је Одлука о покретању процедуре за приступање тој организацији.

У оквиру процеса приступања ШОС-у, Белорусија је потписала више од 40 уговора. Минск активно учествује у свим главним димензијама активности организације: политичко-дипломатској, трговинско-економској и културно-хуманитарној, као и у војној сарадњи, укључујући и тактичке вежбе. КГБ Белорусије закључио је протокол о сарадњи са Регионалном антитерористичком структуром земаља чланица ШОС.

"Решење о пуноправном чланству Белорусије у Шангајску организацију за сарадњу је донето. Церемонија потписивања документа је завршена. Александре Лукашенко, честитамо Вам. Сигуран сам да ће данашњи дан постати светла страница у историји Белорусије", рекао је домаћин самита председник Казахстана Касим-Жомарт Токајев.

Председник Белорусије Александар Лукашенко изразио је захвалност домаћину самита, Казахстану, на одличној организацији састанка и топлој добродошлици у Астани.

"Захваљујући, између осталог, Вашем успешном председавању, овај дан ће ући у историју Белорусије као датум приступања наше земље Шангајској организацији за сарадњу", рекао је белоруски лидер.

Белорусија види ШОС као међународну платформу за утврђивање конкретних механизама за развој сарадње у области супротстављања претњи од тероризма, екстремизма, организованог криминала и трговине дрогом. Залажемо се и за јачање економске димензије ШОС-а као најважнијег фактора стабилности у евроазијском региону.

"Дубоко смо уверени да је у 21. веку неопходно градити истинску и недељиву глобалну безбедност. У овом случају, земље глобалне већине морају да преузму иницијативу, јер нарцисоидни, себични Запад се показао као неспособан за то. Тамо нема лидера који су способни да сами доносе одговорне одлуке", рекао је Александар Лукашенко, преноси Белта

Александар Лукашенко је такође назвао индикативним и симболичним то што се година пријема у ШОС поклопила са 80. годишњицом ослобођења Белорусије од нациста. "Ово је диван поклон белоруском народу", додао је Лукашенко. Он је уверио да је земља спремна да активно сарађује са новим председавајућим (после Казахстана, председавање ШОС-ом ће прећи на Кину) на спровођењу заједничких приоритета.

Владимир Оленченко, истраживач Центра за европске студије ИМЕМО РАН, објаснио је у разговору за РТ значај приступања Белорусије ШОС.

"Многи људи умањују значај Белорусије чињеницом да се географски налази између Русије, Пољске, Литваније, Летоније и Украјине. Улазак Белорусије у ШОС је проширење њеног спољнополитичког овлашћења", рекао је Оленченко.

Он је додао да улазак у организацију даје Белорусији додатне гаранције њене безбедности. Експерт је навео и да је главна сврха ШОС-а да покаже да су земље укључене у организацију способне да на интегрисан начин развијају политичке и економске иницијативе.

"Ово је независан и утицајан центар моћи у глобалној политици. Ми градимо сопствену идеју светског поретка. Овај светски поредак претпоставља присуство различитих полова. А један од најјачих је, наравно, ШОС", закључио је Оленченко.

Чланице ШОС-а већ имају обострано корисне пројекте у енергетици, транспорту и логистици, финансијама и индустријској сарадњи, што ће дати Белорусији и њеној економији додатни подстрек за развој. 

ШОС је међународна организација основана 2001. године. Њене чланице су Индија, Иран, Казахстан, Кина, Киргистан, Русија, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан, а сада и Белорусија. Земље посматрачи су Авганистан и Монголија, а земље партнери – Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, УАЕ, Турска, Шри Ланка и друге земље (укупно 14). 

image