Свет

Макрон и после Макрона: Зашто Француска неће променити спољну политику

Француска економија је пред банкротом, а исти Дамоклов мач виси и над главом Вашингтона и Лондона, тврди италијански писац Ђузепе Масала
Макрон и после Макрона: Зашто Француска неће  променити спољну политикуGetty © Aurelien Morissard

Многи се надају промени у спољној политици Француске, али било ко да победи на изборима, десничар Жордан Бардела или левичар Жан-Лик Меланшон, то ће бити  само пусте наде које ће брзо да се истопе, пише за италијански сајт "Антидипломатико" италијански писац и политичар Ђузепе Масала, који припада Демократској странци.

Француска је пред банкротом. За последње три године финансијска ситуација се рапидно погоршала. Сто милијарди евра обавеза годишње сада су се попеле на вртоглавих 900 милијарди евра. То значи да су Французи постали потпуно зависни од страног капитала, који се путем кредита и инвестиција слива у финансијски систем земље.

За Француску је од суштинске важности да евро остане у животу, констатује Масала, и да Немци и северни Европљани наставе да уливају капитал у Француску, који је неопходан за одржавање садашњег животног стандарда и опстанак Француза.

Неопходно је и да богати нафтни емирати Блиског истока, почев од Катара, наставе са улагањима новца у Француску. Потребно је и да Париз поново успостави барем делимичну контролу над "Франсафрик" (Француском Африком), тако да механизам ЦФА франка и даље обезбеђује финансирање Француске.

У неком тренутку, тврди италијански писац, нови шеф француске владе ће позвати групу дипломата и генерала, којима ће објаснити шта му је саопштио гувернер Банке Француске (Банк де Франс).

А то је, додаје Масала, следеће: да би се одржао евро, неопходно је да се одрже ЕУ и НАТО. Да би одржао ЕУ и НАТО, Запад мора да победи у Украјини, иначе је распад система неминован.

Разорне антируске санкције посебно су погодиле Немачку, која је изгубила и јефтине руске енергенте и огромно руско тржиште. Такође, велику опасност по Немачку доноси и могућа заплена немачке имовине у Русији, која би могла да уследи због жеље Запада да присвоји руску имовину у ЕУ.

Није тешко предвидети шта ће се десити у случају пораза Украјине, а са њом и НАТО-а и Запада. Пораз Запада у Украјини ће натерати Берлин да изађе из западне орбите, каже Масала. Алтернатива за Немачку (АфД) заправо већ предлаже да Немачка напусти Запад, а то би значило крај ЕУ и смрт евра.

Како зауставити продор Русије и Кине на Блиски исток и у Африку

За Запад је неопходно и да обезбеди наставак прилива капитала из "нафтних султаната" са Блиског истока. Зато је потребно да Запад блокира узнапредовали продор Кине и Русије на Блиски исток, додаје италијански аутор. Овај продор је већ досегао алармантан ниво, посебно са пријемом Уједињених Арапских Емирата и Саудијске Арабије у БРИКС.

Између Саудијске Арабије и Кине договорено је да се плаћање нафте, уместо у доларима, одвија у кинеским јуанима. То је смртни ударац за петродолар, што ће означити и смрт долара као стандардне валуте у међународној трговини.

Због тога је неопходно на сваки начин дестабилизовати Блиски исток, примећује Масала. За почетак, потребно је променити режим у Саудијској Арабији и уместо престолонаследника Мухамеда бин Салмана довести неког лојалног САД и Западу.

Дестабилизација Блиског истока је већ неко време у току, захваљујући Израелу, који већ води окрутни рат у Појасу Газе, до крајњих граница затеже односе са Ираном и, по свој прилици, планира инвазију на Либан.

Све то наноси непоправљиве штете Израелу, примећује овај аутор, али то је од највеће важности за Вашингтон, Лондон и Париз, који се надају да ће на тај начин зауставити продор Русије и Кине.

Такође, биће неопходно дестабилизовати и "побуњеничке земље", које су постале отворено проруске и прокинеске, као што су Мали, Буркина Фасо, Нигер или Алжир, и то наоружавањем герилаца или директном војсном интервенцијом.

Наредни шеф француске владе мораће да настави да ради све што сада ради Макрон, каже Масала. Једино што може да се промени јесу козметичке мере у унутрашњој политици, како би се одобровољили и умирили гласаче.

Француска се као нација налази пред банкротом. Исти Дамоклов мач прети Вашингтону, Паризу и Лондону, закључује Масала, јер све три земље воде исту политику, а нема бољег "гвозденог савеза" од оног који диктира Ананке, древна грчка богиња нужности и судбине.

image