Свет

Израел разматра нови предлог Хамаса: Наставља се ескалација сукоба на граници са Либаном

Најновија понуда милитантне групе не инсистира на потпуном повлачењу израелских трупа у почетној фази, пренели су израелски медији
Израел разматра нови предлог Хамаса: Наставља се ескалација сукоба на граници са Либаном© Photo by Chris McGrath/Getty Images

Израел разматра нови предлог Хамаса, који би могао да доведе до споразума о прекиду ватре у Гази, у тренутку у ком ескалира сукоб са Хезболахом на граници са Либаном, преноси "Блумберг".

Како додају, на основу најновијих извештаја стиче се утисак да се Хамас и Израел "можда приближавају споразуму", који би барем привремено зауставио борбе.

Премијер Бенјамин Нетанјаху разговараће о понуди Хамаса са својим преговарачким тимом и безбедносним кабинетом у четвртак, известио је Канал 13, након што је његова канцеларија потврдила да је примила нови предлог милитантне групе.

Очекује се да ће председник САД Џозеф Бајден и Нетанјаху касније у четвртак разговорити о најновијем предлогу, известила је израелска државна телевизија Кан њуз.

Неименовани званичник Хамаса је за "Блумберг" саопштио да нови предлог о прекиду ватре остаје у складу са дугогодишњим захтевима групе, укључујући повлачење израелских снага и повратак расељених цивила.

Међутим, нова понуда не инсистира на потпуном повлачењу израелских трупа у почетној фази, пренео је Канал 13, позивајући се на анонимни израелски извор.

Истовремено, милитанти Хезболаха појачали су ваздушни напад преко либанске границе на северни Израел, испаливши више од 200 пројектила и "рој дронова" на бројне положаје израелске војске.

Група је саопштила да одговара на израелско убиство њиховог команданта.

Њихови ескалирајући сукоби изазивају страх од потпуног регионалног сукоба, који би могао да доведе до директног укључења САД и Ирана.

image