Свет

Након Бајденовог фијаска, демократе типују на Камалу Харис

Неки демократски функционери сматрају да је она има највеће шансе да победи Доналда Трампа
Након Бајденовог фијаска, демократе типују на Камалу ХарисGetty © Drew Angerer

Потпредседницу САД Камалу Харис су многи отписали, али она у последње време, док траје притисак на Џозефа Бајдена да повуче кандидатуру, неочекивано оживљава, извештава "Блумберг".

Штавише, неки демократски функционери, након фијаска који је доживео Бајден у дебати са Доналдом Трампом, верују да она има веће шансе да се избори са републиканским противкандидатом.

Као садашња потпредседница, Харисова би се суочила са мање практичних препрека него други кандидати. Она је већ присутна на светској сцени, додаје "Блубмерг", а недавно је представљала Белу кућу на самиту у Швајцарској, посвећеном Украјини.

Већина успаничених демократа се до сада фокусирала на беле гувернере, попут калифорнијског Гевина Њусома или Гречен Витмер из Мичигена.

То што неке демократе сада виде Харисову као најбољу наду на изборима представља преокрет у њеној каријери.

Секретарица за штампу Беле куће Карин Жан Пјер изјавила је да Бајден "апсолутно не размишља о одустајању". Али, према анкети "Њујорк тајмса" и Колеџа Сијена, која је објављена у среду, Бајден заостаје за Трампом за чак шест процентних поена.

Према изјави анонимног званичника администрације, Бајден и Харисова су разговарали неколико пута након дебате, последњи пут у среду у Белој кући.

"Не сумњам да је она способна да победи Трампа", изјавио је Реј Меквајер, који води компанију "Лезард" са Волстрита, додајући да је она лидер који "разуме важност сарадње бизнисмена и владе."

Она је апсолутно план Б уколико Бајден одустане од кандидатуре, закључио је Меквајер.

image