Свет

Ердоган: Израел мора бити заустављен, појачајте притисак да се рат оконча

Турски председник је рекао да су рушевине под којима је страдало више од 16.000 невине деце су, у ствари, рушевине међународног система који је изгубио легитимитет
Ердоган: Израел мора бити заустављен, појачајте притисак да се рат окончаwww.globallookpress.com © Omar Ashtawy

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је, говорећи на састанку Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Астани, позвао на појачан притисак на Израел како би дошло до прекида ватре у Гази.

"Рушевине под којима је страдало више од 16.000 невине деце су, у ствари, рушевине међународног система који је изгубио легитимитет. Израел мора бити заустављен и приморан да пристане на трајни прекид ватре, а за то је неопходно да се повећа и да се устали притисак на израелско руководство", рекао је турски лидер у свом говору.

Он је истакао да је Турска, која је због деловања терористичких организација изгубила десетине хиљада својих грађана, земља која "добро познаје и препознаје крваво лице тероризма".

"Наше дугогодишње искуство у борби против тероризма показује да је међународна сарадња неопходна за супротстављање овој претњи. Радимо, упркос свим препрекама, на стварању ефикасног и свеобухватног међународног система који обезбеђује мир, безбедност, стабилност и просперитет", рекао је турски лидер.

image