Свет

Бела кућа: Бајден и Нетанјаху разговарали о споразуму за прекид ватре и ослобађању талаца

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху пренео је Бајдену да је Израел посвећен окончању рата у Појасу Газе "тек након што постигне све своје циљеве"
Бела кућа: Бајден и Нетанјаху разговарали о споразуму за прекид ватре и ослобађању талацаGetty © stock photo/Travelpix Ltd

Амерички председник Џозеф Бајден и израелски премијер Бенјамин Нетанјаху током телефонског разговора размотрили су напоре да се финализује споразум о прекиду ватре између Израела и Хамаса и ослобађању талаца које држе палестински милитанти, саопштила је Бела кућа.

Бајден и Нетанјаху су такође разговарали о недавном одговору Хамаса, преноси Ројтерс.

Они су поздравили договор да се одржи састанак 15. јула између америчких и израелских тимова за националну безбедност, наводи се у саопштењу.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху пренео је Бајдену да је Израел посвећен окончању рата у Појасу Газе "тек након што постигне све своје циљеве", као и да ће наставити индиректне преговоре са Хамасом о ослобађању талаца, саопштила је премијерова канцеларија.

У саопштењу се наводи да су Бајден и Нетанјаху разговарали и о данашњој одлуци Израела да пошаље преговарачки тим да учествује у индиректним преговорима са Хамасом о ослобађању талаца и прекиду ватре у Појасу Газе, пренео је "Тајмс ов Израел".

Нетанјаху је честитао Бајдену Дан независности САД, наводећи да без Америке нема слободе у свету. Бајден је узвратио да "без Израела нема сигурности за Јевреје у свету", наводи се у саопштењу.

Очекује се да ће шеф Мосада Дејвид Барнеа ускоро отићи на разговоре са Хамасом, јавио је Канал 13. У међувремену, Нетанјаху је данас сазвао састанак кабинета за националну безбедност како би разговарао о позицији Израела у индиректним преговорима, за које се очекује да почну у наредним данима.

Нетанјаху је раније данас одобрио слање преговарачког тима након што је размотрио Хамасов одговор на најновији предлог Израела.

Хамас: Не верујемо ни једном, ни другом

Портпарол Хамаса у Либану Ахмед Абдел Хади изјавио је да та палестинска милитантна група не верује израелском премијеру Бенјамину Нетанјахуу, ни америчкој администрацији и да сматра да они, у ствари, не желе прекид ватре у Појасу Газе.

"Верујемо отпору, нашем народу и фронтовима подршке", рекао је Абдел Хади за либанску телевизију Ал Мајадин.

Абдел Хади је навео да се и у најновијим Нетанјахуовим изјавама примећује контрадикција, што, како је рекао, потврђује да израелски премијер није озбиљан у погледу постизања споразума о ослобађању талаца и прекиду ватре у Појасу Газе, пренео је "Тајмс ов Израел".

image