Свет

НАТО шаље у Кијев сталног специјалног изасланика

Још није познато ко ће бити именован на ту функцију
НАТО шаље у Кијев сталног специјалног изасланика© Tanjug/Photo by Sean Gallup/Getty Images

НАТО је одлучио да у Кијев пошаље сталног специјалног изасланика који ће координисати помоћ Украјини, изјавио је портпарол Алијансе.

Специјални изасланик ће на лицу места координисати политичку и војну помоћ НАТО-а Украјини, а још није познато ко ће бити именован на ту функцију, пренео је "Дојче веле".

Представништво НАТО-а брине се, између осталог, о контактима с украјинским министарствима и требало би да "подстиче политички дијалог и практичну сарадњу Украјине са Алијансом".

Одлазећи генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг није успео да подстакне све чланице Алијансе да обећају вишегодишњу војну помоћ Украјини: чланице су уочи самита у Вашингтону успеле само да се договоре да ће у идућој години обезбедити помоћ у износу од најмање 40 милијарди евра, пише немачки лист.

Конкретан договор о томе колико ће која земља чланица да издвоји није могао да буде постигнут, сазнаје се из кругова Алијансе.

Амерички министар обране Лојд Остин изјавио је да ће његова земља ускоро Украјини ставити на располагање додатну војну помоћ вредну око 2,3 милијарде долара.

САД су до сада послале војну помоћ Украјини у износу од више од 50 милијарди долара.

image