Убедљива победа лабуриста на изборима у Британији, Риши Сунак поднео оставку

Сунак је такође најавио да ће се повући с позиције лидера конзервативаца

Британски премијер и лидер конзервативаца Риши Сунак напустио је Даунинг стрит 10 и званично поднео оставку краљу Чарлсу III, потврђено је из Бакингемске палате, након што је јутрос признао пораз на парламентарним изборима и честитао лидеру лабуриста Киру Стармеру на победи.

Сунак је такође изјавио да ће се повући с позиције лидера конзервативаца, преноси Ројтерс.

"Дао сам све од себе на овом послу. Али послали сте јасну поруку, а ваша је једина битна пресуда... Ово је тежак дан, али ја напуштам овај посао почаствован што сам био премијер најбоље земље на свету", рекао је Сунак по изласку из премијерске резиденције.

Краљ Чарлс је примио Кира Стармера у Бакингемској палати, где му је званично доделио мандат за формирање владе. 

Према излазним анкетама, лабуристи су на јучерашњим парламентарним изборима у Великој Британији освојили 412 места од укупно 650 места у Доњем дому парламента, чиме је окончано 14 година владе коју предводе конзервативци. Партија премијера Ришија Сунака освојила је само 131 место, пренео је Ројтерс.

По објављивању прелиминарних резултата, Сунак је рекао да је позвао Кира Стармера да му честита на победи. Конзервативац је том приликом нагласио да ће се власт променити "уредно и мирно" и преузео је одговорност за пораз на изборима, пренео је "Скај њуз".

Стармер: Коначно скинут терет с леђа Британаца

Стармер је по објављивању прелиминарних резултата рекао да је победом његове странке "терет коначно скинут с плећа" британског народа.

"У политици ништа није унапред одређено. Победе на изборима не падају са неба - тешко се добијају и за њих се тешко бори", рекао је он, а преноси "Скај њуз".

Стармер је додао да "неће бити лако" и позвао Британце да се сете изборне победе када буде теже.

Забележен је веома велики одзив бирача, а верује се да би излазност могла бити једна од највећих у новијој историји, преноси "Индепендент".

Фон дер Лајен, Мишел и Мецола честитали Стармеру на победи

Водећи европски званичници честитали су данас лидеру Лабуристичке странке Киру Стармеру победу на парламентарним изборима у Великој Британији и поручили да се радују будућој сарадњи.

"Честитам Вам на победи на изборима. Радујем се што ћу сарађивати са Вама у конструктивном партнерству за решавање заједничких изазова и јачање европске безбедности", навела је на друштвеној мрежи Икс председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, која је именована за други мандат на тој функцији.

Стармеру је победу на изборима честитала и председница Европског парламента Роберта Мецола, уз поруку да је однос између ЕУ и Велике Британије укорењен у заједничким вредностима и дугогодишњем пријатељству.

"Као савезници и партнери, наш заједнички интерес је да наставимо блиску сарадњу", нагласила је Мецола.

Председник Европског савета Шарл Мишел честитао је Стармеру на "историјској победи" на изборима у Великој Британији и нагласио да су ЕУ и Велика Британија кључни партнери, који сарађују у свим областима од заједничког интереса за њихове грађане.

"Радујем се сарадњи са Вама и Вашом владом у овом новом циклусу за Велику Британију. Видимо се ускоро на састанку Европске политичке заједнице 18. јула у Великој Британији, где ћемо разговарати о заједничким изазовима, укључујући стабилност, безбедност, енергију и миграције", навео је Мишел.

Фараж улази у парламент, Шапс, Мордант и Лиз Трас излазе

Десничарска Реформистичка партија Велике Британије Најџела Фаража освојила је четири места у Доњем дому британског.

"Постоји огромна празнина у десном центру британске политике и мој посао је да је попуним и то је управо оно што ћу урадити", рекао је Фараж након што су објављени резултати јучерашњих избора.

Републикански кандидат за предстојеће председничке изборе у САД Доналд Трамп честитао је Фаражу на успеху, али у својој поруци на друштвеној мрежи "Истина" није помињао будућег премијера Велике Британије Кира Стармера.

"Честитке Најџелу Фаражу на његовом великом освајању парламентарног места у оквиру изборног успеха", написао је Трамп. 

Нагласио је да планира да изгради национални покрет у наредних неколико година, како би 2029. могао да изазове лабуристе.

Министар одбране Грант Шапс и Пени Мордант, председница доњег дома парламента, изгубили су своја места у парламенту.

Бивша конзервативна премијерка Лиз Трас такође је изгубила место у парламенту, где ће је заменити лабуриста Тери Џерми.